Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος διπλωματών για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες.
Ολόκληρη η δήλωσή του Γενς Στόλτενμπεργκ
Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.
Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.
Following my discussions with Greek & Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at #NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed. https://t.co/Kc70MlNPzY
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 3, 2020
Διαψεύδει το ΝΑΤΟ η Αθήνα
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
«Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον προσθέτουν ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο
Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα 3/9 για την ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μετέδωσε το Open, ο Τούρκος Πρόεδρος κράτησε σκληρή στάση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η χώρα μας και η Κύπρος συντηρούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες που διαρρέουν στα τουρκικά Μέσα είπε στην Μέρκελ ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες χώρες.
Τι απαντά η Ελλάδα στο «καζάν – καζάν»: Διάλογος με όρους και χωρίς σημαδεμένη τράπουλα
Σαφές πλαίσιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θέτει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως είναι στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει αποκλιμάκωση ή κυρώσεις από την ΕΕ και τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά με όρους και χωρίς απειλές.
Ήταν χαρακτηριστική δε η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «καζάν – καζάν» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται τώρα να ζητά διάλογο για μία λύση από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες.
«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να υπάρχουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις χωρίς να υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα», είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία, «διάλογος όμως με απειλές δε γίνεται. Η Ελλάδα δε σύρεται δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».
Σχολιάζοντας ειδικότερα το άρθρο της Μιλέτ, που εμφανίζει τον Ερντογάν να ζητά πλέον διάλογο με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής, η ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
«Ελπίζουμε το κλίμα να οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί και να καταλάβει ποιο είναι το δικό της συμφέρον και α προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου που είναι συγκεκριμένο και αφορά τις διερευνητικές που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι εταίροι και σύμμαχοι διαπιστώνουν ότι η Άγκυρα απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ η Ελλάδα την ενισχύει, ενώ χαρακτήρισε σε αυτή την κατεύθυνση θετικό το σταμάτημα προκλητικής ρητορείας, εφόσον φυσικά μεταφραστεί και σε πράξεις.
Στο ερώτημα εάν ανησυχεί η κυβέρνηση πως η Άγκυρα θα τραβήξει και άλλο το σκοινί, δεδομένου ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η τουρκική Navtex ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου θα βρίσκεται στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα: «Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να κινείται σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδόμησε εξάλλου την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με την προειδοποίηση της τουρκικής προεδρίας να μην αγγίξει κανείς τους Τούρκους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο.
Τόνισε πως όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας είναι ασφαλείς και πως η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται απόλυτα στην Ελλάδα.
«Επομένως δεν μπορεί να γίνουν υποδείξεις αυτής της μορφής στην Ελλάδα» διαμήνυσε με νόημα στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει να έχει τεθεί ζήτημα ασφάλειας των Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο.
Στο ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζεται αυτό το ραντεβού.
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συζητά και με άλλες χώρες. Ενώ λακωνικά σχολίασε την παρουσία κι της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως το ζήτημα το παρακολουθούν χώρες όλες της περιοχής.