«Η επέτειος του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, λειτουργεί κυρίως ως σύμβολο και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός, χάρη στην ενότητα και την ομοψυχία, όταν οι περιστάσεις επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον επιτάσσει» τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
«Και ο συμβολισμός, συνεχίζει, είναι ακόμη βαθύτερος διότι, μεταξύ άλλων, συμπυκνώνει μια σειρά μηνυμάτων που λειτουργούν, όχι μόνον ως εθνικό κεφάλαιο, αλλά ως παρακαταθήκη αρχών οικουμενικής αξίας.
Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά δημιούργησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τις ηθικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την εκδήλωση των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, της διεθνούς προστασίας των μειονοτήτων και του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση».
«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία» προσθέτει «η Ευρώπη, αντιμετωπίζει ορατές απειλές που υποδαυλίζουν την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής εστίας, την αρχή της κοινωνικής συνοχής, αλλά, πολύ περισσότερο, απειλούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη όπως η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες, του φασισμού.
Και δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση που μας ταλαιπωρεί, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος» επαναλαμβάνει.
«Η πρόκληση, για την Ευρώπη, σήμερα, είναι να χτίσουμε ένα πολιτικό οικοδόμημα που θα αγκαλιάσει όλους τους λαούς της Ευρώπης και θα δώσει πραγματικό νόημα στις αξίες της προόδου, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Μια Ευρώπη αντάξια της κληρονομιάς της και των αγώνων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι πολίτες για δημοκρατία και ελευθερία. Μία Ευρώπη ικανή να εγγυηθεί την παγκόσμια σταθερότητα και την ισχύ του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Αβραμόπουλος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάς αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα και ανασφάλεια.
Επίσης επαναλαμβάνει ότι η Πολιτεία περιβάλει με εμπιστοσύνη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Καταλήγοντας αναφέρει: «Όπως τότε έτσι και σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή για το νεοελληνικό κράτος, τολμώντας αυτό που πολλοί, όπως και τότε, θεωρούσαν “αδύνατο” μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων και απόψεων καλούμαστε ως έθνος να υπερβούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προτρέπει «εμπνεόμενοι από τα νοήματα της Επετείου και βασιζόμενοι στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας, ας ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική και το κύρος που της αξίζει και της επιβάλλουν η ιστορία της και η μοίρα της να δίνει πάντα πρώτη διδάγματα οικουμενικής εμβέλειας.
Με την αλληλεγγύη, την ενότητα του Ελληνισμού, την προσήλωση στην ελευθερία και τη δημοκρατία, τον σταθερό μας προσανατολισμό προς την ειρήνη, ας φέρουμε και πάλι την ελπίδα στα όνειρα των νέων μας».