Τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώνουν αυτή την ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τα βήματα που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση διεθνώς, το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά έχει προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα», είπε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως: «οι εκπαιδευτικές δομές θα ανοίξουν με αυξημένα μέτρα πρόληψης, με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Αναλυτικά, η κα Κεραμέως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση πραγματικών δεδομένων και επιστημονικών μελετών και στοιχείων.
Επανέλαβε την προτροπή της προς όλους τους φορείς της χώρας να συμπράξουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Πορευόμαστε βήμα- βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε και ναι, δεν διστάζουμε να αναθεωρούμε οποιαδήποτε απόφαση, αν αλλάζουν τα πραγματικά δεδομένα», είπε και τόνισε ότι η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική, ψυχοσωματική εξέλιξή τους», είπε τονίζοντας ότι μέλημα του υπουργείου είναι το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας που απαιτεί επιστροφή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι τα σχολεία, οι εκπαιδευτικές δομές.
Όλες οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις και οδηγίες της ειδικής επιτροπής που λαμβάνει υπόψη της τα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα, είπε η υπουργός και επισήμανε ότι πρόκειται για μια κατάσταση δυναμική που συνεχώς επαναξιολογείται, στη βάση εξέλιξης της πανδημίας.
Ειδικά για τα σχολεία, η υπουργός επανέλαβε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια αναβολή στην έναρξη λειτουργίας, με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων.
Η Νίκη Κεραμέως προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου διότι όπως έδειξαν οι τελευταίες εβδομάδες, οι ασυμπτωματικοί είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία για την εξάπλωση της νόσου.
Κικίλιας: Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου
«Είμαστε ο λαός που έβαλε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Kύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προάσπιση της δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε: «Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».
Ειδικότερα και αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Από αυτές, 31 νοσηλεύουν διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Αναφορικά με τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου»), αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία-COVID».
Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε σχέση με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες, έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως.
Επίσης, δημιουργείται για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.
Για τη διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και Κλινικών Νοσοκομείων, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.
Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Απογευματινά Ραντεβού, η Ολοήμερη Λειτουργία, τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την προστασία των ασθενών, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μοριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.
Αναφορικά με τον διαγνωστικό Μοριακό Έλεγχο, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε:
Α. Να διευρύνει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο,
Β. Να 15πλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων,
Γ. Να πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων,
Δ. Να μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος,
Ε. Να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Αυξήθηκε η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4.500 τεστ τον Μάιο, 6.500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα σε 12.000 τεστ/ημερησίως.
Έχουν διενεργηθεί συνολικά στη χώρα πάνω από 860.000 τεστ για ανίχνευση Sars-Cov-2.
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους και την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Σε θέματα δημόσιας υγείας, γνώμονας δεν είναι η πρόβλεψη, αλλά η πρόληψη… Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και όπως αποδείχθηκε στο πρώτο κύμα, κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Με όπλα μας τους μάχιμους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση, σε κάθε της βήμα πορεύεται με διαφάνεια και ενότητα και γι΄αυτό συγκροτήθηκε, από την πρώτη στιγμή, επιτροπή εμπειρογνωμόνων και δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στους επιστήμονες.
Ο υπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όταν εμείς κάναμε το σωστό, κάποιοι άλλοι πασχίζατε να κάνετε μικροπολιτική ή προπαγάνδα. Σε κάθε μέτρο, βλέπατε αντιπολιτευτικό όχημα. Σε κάθε απόφαση, ψάχνατε 10 λεπτά δημοσιότητας με ένα τουίτ» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Με λύπη παρατηρώ ότι στην πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, την πρώτη αναμενόμενη αύξηση, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να ξαναπιάνετε το νήμα της προπαγάνδας. Είναι τόση η βουλιμία σας για φτηνή αντιπολίτευση που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς και μετέτρεψε την επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο. Έχετε πάρει διαζύγιο όχι μόνο από την κοινή λογική -αυτό το ξέρουμε από το καλοκαίρι του 2015- αλλά κι από την πολιτική λογική».
Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. «Από το δικό σας χώρο επιτεθήκαν στους πάντες που διαχειρίζονται την κρίση. Στον Σωτήρη Τσιόδρα, στον Νίκο Χαρδαλιά, και την Πολιτική Προστασία όπου μαζί με τον ΕΟΔΥ δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε μένα, στο σύνολο του υπουργείου Υγείας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Μετά την απόπειρα σπέκουλας για το εμβόλιο, η οποία κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο, είναι καθαρό ότι χρησιμοποιείτε πλέον χωρίς καμία αναστολή την πανδημία, μήπως προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνα σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης επειδή είπαμε στον κόσμο για την συμφωνία της Κομισιόν για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία κύριοι της αντιπολίτευσης».