«Η σύγχρονος αγορά δομημένων ομολόγων από ένα αριθμό ταμείων φανερώνει την ύπαρξη συνεννόησης», κατέθεσε στη Βουλή ο Βασίλης Μαγγίνας σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αφού όμως διατύπωσε αυτή την εκτίμηση, συμπλήρωσε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του ανάμιξη υπουργών και υφυπουργών.

Μιλώντας στην εξεταστική για τα ομόλογα, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης κλήθηκε να σχολιάσει το ρόλο των διορισμένων από την κυβέρνηση επιτρόπων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας υποστήριξε ότι ήταν διακοσμητικοί, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Τι να ξέρουν οι επίτροποι, που πήγαιναν μια φορά στις 20 μέρες, κάθονταν –αμφιβάλλω το σύνολο της συνεδρίασης –αυτά έχουν κι ένα επιμίσθιο μικρό –και νομίζω ότι όλοι ήσαν καλά».

Από την πλευρά του ο Γεν. Δ/ντης Διαχείρισης Διαθεσίμων στην Εθνική Τράπεζα, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, κατέθεσε στην εξεταστική ότι, αντίθετα με ιδιώτες επενδυτές, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έκαναν κανένα «παζάρι» στην τιμή των δομημένων ομολόγων.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είπε ακόμα ότι ο ΟΔΔΗΧ έκανε πάντα διαπραγματεύσεις με τράπεζες, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της Δ23 κατά την έκδοση του τοξικού ομολόγου των 280 εκ. ευρώ, αφού ουσιαστικά ανατέθηκε απευθείας στη JP Morgan.

Τέλος, φέρεται να επιβεβαίωσε πως η αγορά ίσως να μην γνώριζε τους τελικούς αποδέκτες των δομημένων, αλλά γνώριζε ότι ένα ποσοστό θα κατέληγε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αποδέχθηκε τη νέα πρόσκληση της εξεταστικής να καταθέσει για τα δομημένα ο Π. Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΦΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα, ο κ. Δεμέστιχας θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να απαντήσει στις καταθέσεις των ιθυνόντων στην «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».

Τόσο ο Σ. Πρινιωτάκης όσο και ο Γ. Αποστολίδης υποστήριξαν ενώπιον της εξεταστικής ότι ο κ. Δεμέστιχας παρέλαβε μαύρο χρήμα.