Τα θερμά της συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών εκρήξεων στη Βηρυτό, εξέφρασε με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό. Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει:
«Θερμά συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Aoun και τις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου».
Βλάσης: Η Ελλάδα στέκεται εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου
Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβη της Ελλάδος στη Βηρυτό είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα στέκεται εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου, καθώς μετά από εντολή του πρωθυπουργού αναχώρησε C-130 με ομάδα έρευνας και διάσωσης.
«Στεκόμαστε δίπλα στο λαό του Λιβάνου, που χθες έζησε μια πραγματική τραγωδία! Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε ο κ. Βλάσης.
«Σήμερα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβυ μας στην Βηρυτό κ. Φουντουλάκη που με ενημέρωσε για την κατάσταση ενώ παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστούν τυχόν συμπατριώτες μας που “χτυπήθηκαν” από τις φονικές εκρήξεις», πρόσθεσε.
«Τα στελέχη της πρεσβείας είναι στη διάθεση των εκεί συμπατριωτών μας όπως και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ. Η χώρα μας στέκεται και εμπράκτως στους πολίτες του Λιβάνου καθώς μετά από εντολή του πρωθυπουργού @kmitsotakis αναχώρησε C-130 με ομάδα έρευνας και διάσωσης», κατέληξε ο κ. Βλάσης.
«Ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.
«Μοιραζόμαστε το σοκ και τη λύπη των πολιτών της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και άφησε πολλούς περισσότερους τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους» ανέφερε ο Γιάνες Λέναρσιτς.
Επιπροσθέτως, ο κ. Λέναρσιτς, υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η ΕΕ προσφέρει την πλήρη στήριξή της στον λαό του Λιβάνου.
Ως άμεσο πρώτο βήμα, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών του Λιβάνου» και επεσήμανε ότι «ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων «ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».
Κλείνοντας, ο κ. Λέναρσιτς, σημείωσε ότι «η ΕΕ ενεργοποίησε επίσης το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τη στήριξη των αρχών του Λιβάνου για την αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής. Είμαστε στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του και είμαστε έτοιμοι για ενεργοποίηση περισσότερης βοήθειας».