Την απαγόρευση των πανηγυριών και των μαζικών εκδηλώσεων τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου ζήτησε η κυβέρνηση να εξετάσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, παρακολουθώντας την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η αύξηση των κρουσμάτων χτύπησε καμπάνα προειδοποίησης, είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, είναι κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσουμε, αντιθέτως οφείλουμε να το διαφυλάξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ο κορονοϊός τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης» πρόσθεσε, ζητώντας «να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό».
Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα:
- Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου με έμφαση στον Προμαχώνα. Το διάστημα 1-11 Ιουλίου έγιναν 67.797 τεστ με 218 θετικά. Πολύ μικρό είναι το ποσοστό αλλά τα θετικά εκεί είναι τετραπλάσια εκεί από ό,τι πχ στο Ελ Βενιζέλος, όπως εξήγησε.
- Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία, 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι έγιναν στην Κακαβιά το Σαββατοκύριακο και επεκτείνονται στην Κρυσταλλοπηγή.
- Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο από 15 Ιουλίου και από τη Σουηδία από 22 Ιουλίου. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ εξετάζονται οι απευθείας πτήσεις από τέλος Ιουλίου, με επίδειξη αρνητικού τεστ που θα έχει γίνει έως 72 ώρες πριν.
- Η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπά μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ζητήθηκε οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν την άμεση απαγόρευση πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων έως τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου.
Σε ερώτηση πάντως, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως δεν εννοεί ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους ή βαφτίσεις.
Υψηλοί τόνοι για την Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες».
Τέλος, σημείωσε :«Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».