Αντιπαράθεση, με βαριά υπονοούμενα πολιτικής δεοντολογίας, έλαβε χώρα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου.
Αφορμή υπήρξε το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, με το οποίο επανεξετάζονται στο Δημόσιο σε βάθος χρόνου, οι διαδικασίες μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου -άρθρο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και ζητά ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά την προχθεσινή ακρόαση των φορέων, ο κ. Μητρόπουλος είχε επικαλεστεί απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ του 2009, όπου το Συμβούλιο ανακοίνωνε τον τερματισμό της επανεξέτασης υποθέσεων συμβασιούχων που μονιμοποιηθέντων με το ΠΔ 164. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αμφισβήτησε τα συμπεράσματα του κ. Μητρόπουλου, για να δεχθεί επικρίσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πως παρέλειψε σκοπίμως να αναγνώσει τα τελικά συμπεράσματα της απόφασης του ΑΣΕΠ.
Στο ήδη τεταμένο αυτό κλίμα, ο κ. Μητρόπουλος επικαλέστηκε σημερινές δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «η εποχή της ατιμωρησίας πέρασε», εκτιμώντας ότι αναφέρονταν στην περίπτωση 45 μονιμοποιηθέντων υπαλλήλων δημοτικής επιχείρησης της Ρόδου.
«Δεν έχω κάνει καμία δήλωση για τους υπαλλήλους αυτούς. Η δήλωσή μου υπήρξε γενική. Εξ όσων πληροφορήθηκα, υπάρχει και πολύ συγκεκριμένη απόφαση του ΑΣΕΠ», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με ενθάρρυνση δικού σας βουλευτή δόθηκε λύση για τους συμβασιούχους της Ρόδου», συμπλήρωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Συνεργάτης του γραφείου σας έχει αναλάβει την υπεράσπιση των εργαζομένων», παρατήρησε ο υπουργός.
«Καθ’ υπόδειξη του κ. Υψηλάντη», (σ.σ. βουλευτού Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας), ανταπάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μου είναι αδιανόητο να εκφέρετε άποψη γι’ αυτήν την υπόθεση, χωρίς να διευκρινίσετε εξ αρχής ότι ενδεχομένως έχετε επαγγελματικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Απ’ το 2001, ο ομιλών δεν δικηγορεί, δεν αναλαμβάνει δικαστικές υποθέσεις. Σας παρέσυραν», απάντησε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Έχετε δικηγορικό γραφείο; Έχετε οποιαδήποτε σχέση;», ρώτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Είχα μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή δικηγόρος του γραφείου. Δεν αναλαμβάνω υποθέσεις. Σας παρέσυραν», επανέλαβε ο Αλ. Μητρόπουλος.
«Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα. Συνεργάζεστε με γραφείο με οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση; Γιατί αν υπάρχει ανάμειξη, η προσωπική σας άποψη χρωματίζεται από το επαγγελματικό σας ενδιαφέρον», επέμενε ο υπουργός.
«Παρακλήθηκα από τον συνάδελφο κ. Υψηλάντη της ΝΔ, και τον συνάδελφο κ. Γάκη (σ.σ. βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ), να δώσω νομικές συμβουλές. Δικηγόρος της Ρόδου έχει χειριστεί το θέμα με συναδέλφους των Αθηνών. Εγώ ουδέποτε, την τελευταία δεκαετία έχω χειριστεί τέτοιες υποθέσεις», τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Δεν διαθέτετε γραφείο Αλέξη Μητρόπουλου αυτή τη στιγμή -και αν ναι, ποια είναι η σχέση σας;”, επανήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από το 2002 δεν έχω παραστεί στα δικαστήρια. Πρώην συνεργάτες μου, αρκετές δεκάδες, κύριε υπουργέ, ασχολούνται με υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα – και ο κ. Κόκκινος που είναι στέλεχος δικό σας στη Ρόδο, συνεργαζόμενος, ασχολείται με το θέμα της δημοτικής επιχείρησης Ρόδου. Όχι μόνον εγώ, αλλά και στις θυγατέρες μου έχω απαγορεύσει να αναλαμβάνουν δικηγορικές υποθέσεις, όσο ο πατέρας τους είναι βουλευτής», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επανήλθε λίγο αργότερα, καταθέτοντας διαδικτυακή ανάρτηση του δικηγορικού γραφείου “Αλέξης Μητρόπουλος και συνεργάτες”. «Το ερώτημα δεν είναι νομικό, αλλά ηθικό. Αν κάποιος συνεργάτης του γραφείου σας επιλαμβάνεται υπόθεσης την οποία χειρίζεστε πολιτικά, οφείλετε να το δημοσιοποιείτε.
Μια περίπτωση μπορεί να επηρεάζει και την πολιτική στάση ενός βουλευτή…», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καλώ τον υπουργό μέχρι να τελειώσει αυτή η συνεδρίαση, να κατονομάσει τον συνεργάτη μου!», είπε σε έντονο ύφος ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Είναι εύλογο το ερώτημά μου, γιατί αυτή είναι η επαγγελματική στάση του γραφείου του οποίου προΐστασθε», απάντησε ο υπουργός.
«Από τότε που πρωτοβγήκα στην τηλεόραση, το Φεβρουάριο του 2002, δεν ήθελα να συνδυάσω την τηλεοπτική μου εμφάνιση με επαγγελματική μου δραστηριότητα. Και όταν ήρθε ο κ. Υψηλάντης, ο δικός σας βουλευτής, για να σώσει τους 45 υπαλλήλους της Ρόδου να μου πει να συμβουλεύσω νομικά τον παλαιό συνεργάτη του, τον κ. Κόκκινο, του είπα πως θα το κάνω», επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «ο υπουργός κατέβασε πολύ το επίπεδο της συζήτησης και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».
«Δεν θα ζητήσω καμία συγγνώμη για ένα εύλογο ερώτημα», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Δεν πρέπει να προσωποποιείται μία υπόθεση πολιτική», ανταπάντησε ο Αλ. Μητρόπουλος.
Αργότερα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή, δήλωσε πως ο ίδιος σέβεται την κοινοβουλευτική και επαγγελματική δεοντολογία, εφόσον δεν είναι ασυμβίβαστη η άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή με τα επαγγελματικά του καθήκοντα.
«Εγώ δεν ασκώ δικηγορία, όταν οι υποθέσεις έχουν να κάνουν με θέματα που άπτονται σοβαρών ποινικών υποθέσεων, ή καταστάσεις αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο Β. Υψηλάντης και προσέθεσε: «Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δεν εγκλημάτησαν κατά την 10ετή παραμονή τους στην υπηρεσία τους, ελάμβαναν βεβαιώσεις απ’ την υπηρεσία τους μέχρι σήμερα, δεν έχουν προσκομίσει οι ίδιοι πλαστά έγγραφα -και θεωρώ πως, παρά τη σημερινή κρίση και τα Μνημόνια, υπάρχουν διατάξεις του Συντάγματος γύρω απ’ την κοινωνική δικαιοσύνη, που μπορούν να οδηγήσουν την Πολιτεία και την κυβέρνηση, σε τέτοιες αποφάσεις, που θα ευνοούν την κοινωνική αλληλεγγύη, ειρήνη και ισότητα».