Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, εξετάσθηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο κ. Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ευχήθηκε στην Ελλάδα επιτυχημένη θητεία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα του σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από τις πέντε διαδοχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Υποστήριξε δε, ότι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη προόδου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας παραμένει το ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόνισε ότι θα ήταν επωφελές τόσο για την χώρα του όσο και για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή να εφαρμοστεί η πρακτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Η επίλυση του ανοιχτού ζητήματος (σ.σ. της ονομασίας) είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση του πλαισίου του ΟΗΕ, εντός του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ και πρόσθεσε ότι «το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.
«Δεν αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, να μην επικοινωνούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ και επανέλαβε την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, περίπου 50 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε, το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, περιθωριακή εθνικιστική οργάνωση για να «καταγγείλουν», όπως ανέφεραν, την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα έναντι της ΠΓΔΜ.