Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για δύο ξεχωριστά κοινοβούλια, ένα στην Ευρωζώνη και ένα άλλο Ευρωκοινοβούλιο, σχολίασε πως «πίσω από αυτή την πρόταση υπάρχει ένας γερμανικός βολονταρισμός. Η Γερμανία θέλει να έχει απολύτως ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη».
«Είναι εξαιρετικά προωθημένη και πρέπει να τη δούμε θεσμικά και πολιτικά. Πολιτικά, φαίνεται ότι θέλει να προωθήσει την ταχύτερη εμβάθυνση της Ευρώπης, αλλά θα οδηγούσε στη διάλυση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είναι το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενότητας και των λαών με τις υπάρχουσες συνθήκες. Θεσμικά, είναι ανέφικτη, χωρίς την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Προϋποθέτει, δηλαδή, μείζονος κλίμακας αναθεώρηση των συνθηκών, του Συντάγματος της Ευρώπης, το οποίο τόσο στο προοίμιο όσο και στις επιμέρους διατάξεις ορίζει ότι η ΕΕ και οι λαοί της θεωρούν ότι η οικονομική και νομισματική ένωση και το ενιαίο νόμισμα είναι σκοπός όλων, και των κρατών-μελών που δεν είναι τώρα στην Ευρωζώνη, ως εξαίρεση», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM»ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε:
«Σε ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος ότι αυτό μπορεί να γίνει στο ισχύον Ευρωκοινοβούλιο, με αναθεώρηση του Κανονισμού, ώστε νομοθετικά κείμενα που αφορούν την Ευρωζώνη να ψηφίζονται μόνον από ευρωβουλευτές της Ευρωζώνης και όχι από τους άλλους. Είναι ακραίο, όμως, αυτό και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των ευρωβουλευτών. Προσωπικά, θεωρώ ότι η αναθεώρηση των συνθηκών στις παρούσες πολιτικές συνθήκες, με τις εντάσεις και τις διαφορές που υπάρχουν στην Ευρώπη, θα ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία εύκολα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και το αποτέλεσμα, λόγω συμβιβασμών, να μην είναι αυτή που θέλουμε. Και επιπλέον, να μην την υιοθετήσουν κοινοβούλια χωρών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν».
Σε ό,τι αφορά το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου εκτιμά ότι «η πλειοψηφία θα είναι και πάλι φιλοευρωπαϊκή, όμως, θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα που θα ανθίσταται στις αποφάσεις».
«Δεν λέω ότι δεν θα ψηφίζει τα κείμενα, αλλά μιλάω για τους όρους διαμόρφωσης ενός κειμένου. Ότι υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιώνονται φιλοευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα, τα οποία στις προηγούμενες συνθέσεις, περνούσαν πιο εύκολα. Και επειδή τα κείμενα από το 2014 και μετά θα είναι πολύ σημαντικά για το πού θα πάει η Ευρώπη, η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά σημαντική για το πού θα πάει η Ευρώπη-και διακρίνω και αυτό πίσω από την πρόταση Σόιμπλε, η οποία πολιτικά και θεσμικά για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ανέφικτη».