Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα έχει σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τρία θέματα:
1ον. Την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020, με έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
2ον. Την τουρκική προκλητικότητα, σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο πρωθυπουργός στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου.
3ον. Την αποτελεσματικότητα διεθνών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η «Επιχείρηση Ειρήνη».
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όσον αφορά στο τρίτο, η Αθήνα προβληματίζεται σοβαρά πλέον για την αξιοπιστία της επιχείρησης IRINI, η οποία έχει ως κύριο στόχο την επιβολή του εμπάργκο πώλησης όπλων στην κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τουρκικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πλοίο, το οποίο συνόδευαν τρεις φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αρνήθηκε τη νηοψία από τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, στην οποία είχε δώσει σχετικές εντολές ο Ιταλός επιχειρησιακός διοικητής της IRINI.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing διαμήνυσε ερωτηθείς σχετικά από το newsbeast.gr: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες της επιχείρησης IRINI καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει αυτές οι εντολές, οι οποίες υπάρχουν, να έχουν αποτελεσματικότητα. Την αποτελεσματικότητα αυτή θα αναδείξει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μισέλ».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε ακόμη πιο καθαρά (ΣΚΑΪ): «Με βεβαιότητα η Επιχείρηση “Ειρήνη” δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε. Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει ενωμένη και με αλληλεγγύη τα πολιτικά ζητήματα όπως αυτά που προκύπτουν από τις πολιτικές της Τουρκίας».
Η αλήθεια είναι πως η επιχείρηση IRINI εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή επτά φρεγάτες που συνοδεύουν και προστατεύουν τα πλοία που μεταφέρουν όπλα στο καθεστώς Σάρρατζ, με το οποίο η Αγκυρα έχει υπογράψει το περίφημο παράνομο μνημόνιο.
Πρότυπο η συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία και για συζητήσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο
Ο κ. Πέτσας απάντησε και στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, καθώς και για την Αγία Σοφία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσαβούσογλου δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι: «Η συμφωνία τς Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά, στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια.
Ο Κοτζιάς για αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή. Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα, έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».
Υποστήριξε επίσης ότι: «Η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών του κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος και στην εισαγωγική του τοποθέτηση είχε σημειώσει με νόημα πως η συμφωνία με Ιταλία: «Δείχνει το δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα. Και το δρόμο αυτό είναι επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας», επανάλαβε ότι η συμφωνία αυτή θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για τις συζητήσεις και με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Ερωτηθείς ειδικότερα αν θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για συμφωνία και με Τουρκία, επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα κατά τη συζήτηση με όλες τις χώρες της περιοχής και επισήμανε πως: «Πάντα βασιζόμαστε στο Διεθνές δίκαιο και εν προκειμένω στο Διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Απάντησε δε στον κ.Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι: «Το παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, κάτι που αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο. Απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα χθες.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και το γεγονός ότι τα νησιά έχουν κανονικά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και το χερσαίο έδαφος» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως η κυβέρνηση με τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία προχώρησε σε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαίρετησε τη συμφωνία, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κρατά το γεγονός ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αγκάλιασαν αυτή τη συμφωνία και βλέπουν ότι είναι ένα βήμα πολύ σοβαρό, μία ιστορικής σημασίας εξέλιξη, βασιζόμενη στο Διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας με βάση τη συμφωνία του Montego Bay του 1982.
Ψυχικό χάσμα ανάμεσα στο χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία θα προκαλούσε η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί
Όσον αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά ένα διεθνές ζήτημα, καθώς πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χαρακτήρισε πολύ θετικές τις τελευταίες δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς για το θέμα και διαμήνυσε στην Αγκυρα: «Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι, ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσαν ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα, ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους, αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».
Η Ελλάδα ζητά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2020
Ερωτηθείς τέλος εν όψει της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Μισέλ, εάν η Ελλάδα θα επιδιώξει εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2020 και όχι από τις αρχές του 2021, ο κ.Πέτσας απάντησε πως το συντομότερο το καλύτερο και εκτίμησε πως η επιτάχυνση γενικότερα της διαδικασίας θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς θα αντιμετωπιστούν πιο γρήγορα οι επιπτώσεις της πανδημίας.