Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αθήνα είναι στο επίκεντρο ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού τύπου, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επικρίνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη».
«Για τον Σαμαρά, που τον Μάιο γίνεται 63 ετών, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησής του», παρατηρεί σε δημοσίευμά της η FAZ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η εφημερίδα δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. «Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς τους δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνει η εφημερίδα, προθέτοντας: «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική έχει ξεχαστεί», παρατηρεί το δημοσίευμα.
«Το αρκετό δεν αρκεί» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα σχολιάζει τον στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.
«Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το ‘περισσότερη Ευρώπη’. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας. Ο Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει της αρμοδιότητες της Τρόικας…», παρατηρεί η εφημερίδα, απαριθμώντας τις ενστάσεις του έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν κάποιοι ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει στον κ. Βενιζέλο ότι «η Τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της ευρωζώνης». Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της», επισημαίνει η εφημερίδα. Και υπενθυμίζει ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών.