Με προσεκτικά και σταδιακά βήματα ξεκινά σήμερα, μετά από 60 σχεδόν ημέρες καραντίνας, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, η οποία όπως έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ το σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών θα υπόκειται σε διαρκή αναθεώρηση ανάλογα με το εάν θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός όμως ταυτόχρονα ξεκαθάρισε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον κορονοϊό, ότι αφού η χώρα πέρασε με επιτυχία την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης και καθώς η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το ΕΣΥ έχει εν τω μεταξύ θωρακιστεί για να μπορεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη μικρή αύξηση κρουσμάτων, στο εξής υγεία και οικονομία αποτελούν εξίσου σημαντικές προτεραιότητες.
Παρότι ουδείς πρέπει να περιμένει πως αίφνης η ζωή θα επιστρέψει στην προ κορονοϊού καθημερινότητα, αλλά όπως ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επιτύχει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα χρειαστεί διαρκής έλεγχος, προσεκτικός συντονισμός και η συνεργασία όλων των πολιτών.
«Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πήραμε όλα αυτά τα μέτρα, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, όχι για να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας» επανέλαβε εξάλλου χθες (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Ο φόβος είναι τώρα ο εχθρός. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε όλα τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και προστασία: Να συνεχίσουμε το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να μην κάνουμε χειραψίες, να κρατάμε τις αποστάσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να μας συντροφεύουν και την επόμενη ημέρα» πρόσθεσε ο κ.Πέτσας, δίνοντας έτσι για άλλη μία φορά βάρος στη λεγόμενη “ατομική ευθύνη” των πολιτών.
Το ραντεβού Μητσοτάκη με την ΠτΔ
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα επισκεφθεί και το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά δια ζώσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία είχε στο αποκορύφωμα της κρίσης τηλεδιάσκεψη. Ο κ.Μητσοτάκης θα ενημερώσει την κ. Σακελλαροπούλου για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός στο εξής θα συναντάται και θα ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τακτική μηνιαία βάση.
Τα «κλειδιά» της σταδιακής μετάβασης
Ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες, θα προχωρά ένα ακόμη βήμα το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση του κορονοϊού. Την πορεία εφαρμογής του σχεδίου θα αξιολογεί σε καθημερινή βάση ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών υγείας και πολιτικής προστασίας.
«Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε εάν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Βασικό κριτήριο θα είναι να παραμείνει ο δείκτης μετάδοσης του ιού κάτω από το ένα, ώστε να διασφαλιστεί πως τα νοσοκομεία θα μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Τον πρώτο λόγο θα έχουν όμως όχι οι πολιτικοί, αλλά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν από το Μαξίμου. Εξαρχής εξάλλου η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης των ειδικών.
Όπου παρατηρηθεί αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα επανέρχονται περιοριστικά μέτρα, σε τοπικό ή υπερτοπικό επίπεδο. Καθώς θα μεσολαβούν δύο εβδομάδες μεταξύ κάθε σταδίου χαλάρωσης, θα εξετάζονται οι επιπτώσεις κάθε βήματος πριν προχωρήσει το επόμενο. Θα δημιουργηθεί επίσης ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της πανδημίας, που θα μετράει τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε άμεση λήψη μέτρων ανάλογα με το βαθμό κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά ξανά η λειτουργία:
-Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου βιβλίων, εφημερίδων, γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών.
-Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, εμπόριο ανθών, καθώς και των ΚΤΕΟ.
-Τα καταστημάτων οπτικών.
-Των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής.
Η επανέναρξη λειτουργίας αφορά δηλαδή το 15% των καταστημάτων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει το 35%. Και το άνοιγμα θα συνεχίζεται σταδιακά.
Ωστόσο η πρώτη ημέρα χωρίς υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή συμπλήρωσης του ειδικού εντύπου αιτιολόγησης μετακινήσεων, μετά από σχεδόν δυο μήνες, ενδέχεται να βγάλει στους δρόμους ξαφνικά πολύ περισσότερους πολίτες και για αυτό θεωρείται ένα κρίσιμο crash test.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Από σήμερα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πυκνώνουν ξανά τα δρομολόγια τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βγουν περισσότερα από 1.000 αστικά λεωφορεία. Οι απολυμάνσεις συνεχίζονται εντατικά, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση στους σταθμούς και στα οχήματα, με στόχο την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξοπλίζει τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, ενώ σε 45 σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία θα βρίσκονται οι «βοηθοί επιβατών» που θα υπενθυμίζουν στους πολίτες την υποχρεωτική χρήση μάσκας και θα τους κατευθύνουν ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός.
Η Αστυνομία έχει τη δικαιοδοσία για την επιβολή προστίμων, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων όπως η χρήση μάσκας, και θα έχει αυξημένη παρουσία για ελέγχους. Όμως η κυβέρνηση επαφίεται κυρίως στην ωριμότητα των πολιτών, χάρη στην οποία άλλωστε αποφεύχθηκε η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας σε πρώτη φάση.