Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας και τονίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και αντισυνταγματικές διατάξεις, αντιτείνοντας ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος από ότι στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για μέγιστη πολιτική υποκρισία και μέγιστο πολιτικό θράσος.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμειναν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ως προς τη διαδικασία συζήτησης του αλλά και αντισυνταγματικές και φωτογραφικές διατάξεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος απέρριψαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταλόγισαν στη κυβέρνηση προσπάθεια να περάσει με φας τρακ διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξαντλητική συζήτηση και να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και όχι να τεθούν χρονικοί περιορισμοί καθώς είναι το πρώτο σ/ν που έρχεται στη Βουλή και δεν αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. μέσω τηλεδιάσκεψης, όλοι οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς. «Δεν θα υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες. Θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες η συζήτηση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία δια εγέρσεως ως προς τη διαδικασία, αντιτείνοντας ότι η συζήτηση γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με το τεκμήριο της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων που αποφάσισε. «Ας σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μιλάτε μόνο εσείς με την κοινωνία. Έχει γίνει διαβούλευση με πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα σεβαστούμε όλες τις απόψεις όσων θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να είναι ένα νομοσχέδιο προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Χατζηδάκης: Με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές. Οι βουλευτές του υψώνουν φωνή χωρίς να έχουν να πουν τίποτα. Με τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου αποδεικνύεται η γύμνια του και η αγωνία ύπαρξης του. Αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο».

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που κινούνται στο δρόμο της Ευρώπη.

Επισήμανε ότι «έγινε ουσιαστική διαβούλευση η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται, και όλοι καλούνται να καταθέσουν σε αυτή τη διαδικασία τις απόψεις τους ενώ ήδη έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο νομοσχέδιο».

«Ιδιαίτερα σε περιοχές Natura κάναμε τις περισσότερες αλλαγές βάσει της διαβούλευσης. Μπορεί και ο αρχηγός σας να έρθει στη Βουλή για να μας πει πού παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση επείγεται για τη ψήφιση του νομοσχέδιου γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνουμε μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι γιατί επείγεται η κυβέρνηση αλλά γιατί επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μετά την κορονοϊό εποχή για να προσελκύσει επενδύσεις. Αν τα αφήσουμε όλα όπως είναι σήμερα και με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να χρειάζονται μέχρι 8 χρόνια για να δοθούν, όταν σε άλλες χώρες χορηγούνται σε μόλις 100 μέρες, προφανώς οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα αλλά θα πάνε αλλού. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί στον λαό»

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε την επίθεση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και όχι να κουνά το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση.

«Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ μάς κουνάτε το δάχτυλο. Πείτε μας, θα το κουνάτε και πάλι αν αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει; Εμείς δεν επειγόμαστε να φέρουμε το νομοσχέδιο. Επείγονται οι αγρότες. Οι 170.000 οικογένειες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια αλλά δάση. Και επιμένετε σε κάτι που είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Επείγονται αυτοί που πράγματι έχουν ευαισθησία σε σχέση με τα κόλπα για τις πλαστικές σακούλες. Επείγονται οι νησιώτες γιατί πρέπει, ενόψει καλοκαιρινού τουρισμού, να τακτοποιηθεί το μπάχαλο με τα σκουπίδια. Επειγόμαστε λοιπόν για το σύνολο της οικονομίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς δεν έχουμε ανάγκη από περιβαλλοντικά πιστοποιητικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο πράσινος πρωθυπουργός της Ευρώπης- και αυτό μέσα από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενισχύσει ταχύτατα τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης, στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και προχωρά ταχύτατα στη πράσινη ανάπτυξη. «Είναι ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τακτικές για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις περιοχές Natura».

«Από αυτό το νομοσχέδιο θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι. Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο. Το κόμμα που επί εποχής τής διακυβέρνησης του η Ελλάδα καταδικάστηκε για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εγώ θα ήμουν πιο σεμνός στη θέση σας. Εδώ κρινόμαστε και πολιτικά αλλά και προσωπικά. Και είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura
  • Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
  • Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Επίσης:

  • Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.
  • Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.
  • Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.
  • Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.
  • Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.
  • Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.
  • Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
  • Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.
  • Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.
  • Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.
  • Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.
  • Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ