Τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στη χώρα μας η τρόικα αφού οι εκπρόσωποί της έφυγαν χωρίς να επέλθει συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προφητείες αξιωματούχων.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup κατά το οποίο η τρόικα θα παρουσιάσει έκθεση αξιολόγησης για την πρόοδο των εντατικών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν. Προσδοκία του οικονομικού επιτελείου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι «δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο (σ.σ.: σήμερα)».

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και των πλειστηριασμών ακινήτων, σημειώνοντας ότι δεν επετεύχθη τελική συμφωνία, αλλά αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τουλάχιστον το θέμα των ΕΑΣ, που είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, θα τεθεί στο Eurogroup.

Η τυπική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από τον ESM την Πέμπτη, όπου θα ξεκινήσουν και οι Εργασίες της Συνόδου της Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.