Διευκρινίσεις αναφορικά με το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είπε ότι «κινούμαστε προσεχτικά και υπεύθυνα. Προσπαθούμε σε σύντομο διάστημα να διευρύνουμε συνεχώς το πεδίο της κάλυψης ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών. Καλύψαμε ήδη τους μισθωτούς της χώρας μας, ξεκινούν οι πληρωμές τη Μεγάλη Εβδομάδα, καλύψαμε μακροχρόνια ανέργους του πρώτου τριμήνου του 2020, και εχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καλύψουμε 155 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, από την 1η Απριλίου έως και το τέλος Μαρτίου 2020, με το επίδομα των 400 ευρώ».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «όταν περάσει το δωδεκάμηνο της τακτικής ανεργίας μπαίνεις στον κύκλο της μακροχρόνιας ανεργίας. Εκεί λοιπόν είναι αυτές οι 155.000 (σ.σ. άνεργοι) που δημιουργήθηκαν το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σε ό,τι αφορά στην καταβολή του επιδόματος, όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα. Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία εξ αποστάσεως καταβολής, ωστόσο για κάποιους από αυτούς δεν έχουμε ΙΒΑΝ. Θα χρειαστεί με μία πλατφόρμα από τον ΟΑΕΔ να τους το ζητήσουμε, και θα τους καταβάλουμε τα 400 ευρώ στον λογαριασμό τους. Μετά το Πάσχα θα δουν την καταβολή των 400 ευρώ. Είναι θέμα τυπικό, θα γίνει με την ίδια διαδικασία, εξ αποστάσεως και ταχύτατα».
Αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν, και για το τι προβλέπεται για τον Μάιο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτό που έχουμε πει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να υλοποιήσουμε και να ικανοποιήσουμε όλα τα θέματα τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής δρομολογήσει. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η αγωνία μου ως υπουργός Εργασίας είναι να καταβληθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες, να καταβληθούν τα 800 ευρώ στους πάνω από 750.000 εργαζόμενους, διότι το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και έχει δυσκολίες. Όλα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία και πάντα υπάρχει ο φόβος του απρόβλεπτου. Αν επεκταθεί η κρίση, η περίμετρος του χρονοδιαγράμματος, θα επεκταθεί. Πάντα σε συνάρτηση με το αν διατηρείται η κρίση και η ένταση της πανδημίας. Όλα βρίσκονται σε αναλογική σχέση. Αν βγαίνουμε από την κρίση και κάποιο κλάδοι εντάσσονται κανονικά και πάλι στην οικονομία, για αυτούς τους κλάδους θα αίρονται τα μέτρα προστασίας».