Την αποφασιστικότητα του να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση αγορών, όπως αυτή του γάλατος, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα εμπόδια «τα ανέχθηκε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα και στο τέλος τα λούστηκε».
«Αυτό δεν θα συνεχιστεί» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «φεύγουμε από την προκρούστεια λογική των πέντε ημερών».
«Είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο; γιατί να μην έχει πρόσβαση ο καταναλωτής πρόσβαση σε χαμηλότερη τιμή;» διερωτήθηκε ο υπ.Ανάπτυξης.
«Την ώρα που ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουν δεχθεί μειώσεις στα εισοδήματά τους και κανείς δεν έχει κλάψει γι’ αυτούς, ας έρθουν και κάποιες κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν κάτι για να βγούμε από την κρίση. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να αγοράζουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη ή να αγοράζουμε ψωμί κατά προσέγγιση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος εξάλλου σε θέματα υγείας που θα επικαλεστούν φορείς και κλάδοι – ήδη ο υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης έχει θέσει ζήτημα υγείας των καταναλωτών από την επέκταση της διατηρησιμότητας του γάλατος, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε «πολλά τέτοια θα πούνε όσον αφορά την υγεία και θα τα ακούσετε και για τα φάρμακα και για το ψωμί».
«Αυτό που γίνεται στο γάλα είναι σχεδόν μοναδικό. Εμείς έχουμε βάλει το όριο των πέντε ημερών στην φρεσκάδα. Φτάσαμε να είμαστε ελλειμματικοί σε γάλα ενώ έχουμε τον περιορισμό, στα νησιά δεν έχουμε καθόλου φρέσκο γάλα.
Λέμε αντί 5 ημέρες φρέσκο και τίποτε άλλο να δώσουμε σε τοπική βιομηχανία γάλακτος 1, 2 ,4 ή 7 ημερών. Το αν είναι φρέσκο ή δεν είναι φρέσκο έχει να κάνει με κάποια θρεπτικά συστατικά θα αποδεικνύεται με μετρήσεις όπως γίνεται στο εξωτερικό, όχι με ιδεοληψίες» υπογράμμισε ο κ.Χατζηδάκης.