Με την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, με διαφορετικό όμως σκεπτικό το κάθε κόμμα, δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
«Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι προσαρμογή στην απόφαση πλαίσιο του 2008 της ΕΕ. Προσπαθήσαμε από την μια να εξισορροπήσουμε την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και από την άλλη να προστατεύσουμε την έκφραση σκέψης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας.
Ζήτησε παράλληλα, να υπάρξουν ρητές αναφορές στο άρθρο που προβλέπει ότι είναι ποινικό αδίκημα η άρνηση των γενοκτονιών στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Μικρασιατών.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εμπεριέχει το 80% των προτάσεων του κόμματός του.
Ακόμα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, έκανε γνωστό ότι έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ώστε, όπως είπε, να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου ως προς την προστασία του ιδιωτικού βίου και της οικογενειακής ζωής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι μετά από πέντε μήνες καθυστερήσεων έφερε ένα νομοσχέδιο, αναδιατύπωσης του νόμου 1979 με αντισυνταγματικές, αόριστες, απαράδεκτες, κακότεχνες και πρόχειρες νομοθετικές διατάξεις.
«Στόχος σας είναι να ανοίξει η κερκόπορτα σε ότι ιδεολογικά δεν αρέσει στην κυβέρνηση σας. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μία αναφορά, ένα άρθρο για τα ρατσιστικά εγκλήματα», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, επιφυλάχθηκε επί της αρχής να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Υποστήριξε παράλληλα ότι καθόλου δεν είναι ανεπαρκές το υπάρχον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αυτό που λείπει είναι η προστασία της ζωής όλων όσων κατοικούν σε αυτή τη χώρα.
«Είναι φανερό ότι χρησιμοποιείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως αντιπερισπασμό για να αποπροσανατολιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στη παρούσα χρονική περίοδο το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά πυροδοτεί εντάσεις ασύμβατες με τον ελληνικό πολιτισμό», σημείωσε.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα κατηγορώντας την ότι «πρόθεση της δεν είναι το χτύπημα των εθνικιστών αλλά κάθε μορφή αντίληψης που αντιστέκεται στην υποδούλωση».
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει ιδέες, απόψεις, ιδεολογίες, κόμματα αλλά και την ιστορία», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης έκανε λόγο για ενδιαφέρον νομοσχέδιο τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ομοφυλοφίλων, των αναπήρων και των μεταναστών, από ρατσιστικά φαινόμενα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι το κόμμα του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο του οποίου οι διατάξεις του εντάσσονται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο, βάσει των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, που ανοίγουν τον δρόμο ποινικοποίησης των ιδεών.