Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντική την φιλική διάθεση της καγκελαρίου, που εκδηλώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της, όπως και την ουσιαστική αναγνώριση ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά, ότι έχει υπάρξει σαφής πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν», και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς. Είπε ακόμη ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα, καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είπε ότι το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup δεν συμφωνεί με το bussiness report του ΟΟΣΑ, καθώς γίνονται πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανέφερε δε ότι μετά τον Απρίλιο του 2014 θα συζητήσουμε για την ελάφρυνση του συνολικού χρέους, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χαλάρωση, είπε: «Πιστεύω στην ανάπτυξη, αν κοιτάξω στο παρελθόν πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει λιγότερα στο δημοσιονομικό και περισσότερα στο διαρθρωτικό. Τώρα όμως θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα διανείμουμε το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να αποχωρήσει η τρόικα».

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.