Στην πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται στο πλαίσιο των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού είναι: Δεν θα αφήσουμε καμία επιχείρηση να καταστραφεί και κανέναν εργαζόμενο να χάσει τη δουλειά του λόγω αυτής της κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι συσκέψεις μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων δεν είναι πια είδηση, «είμαστε σχεδόν όλη μέρα μαζί, είτε εμείς είτε τα επιτελεία μας» σημείωσε κι εξήγησε πως το πρόσταγμα έχει το υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Εμείς καλούμαστε αναλόγως των αποφάσεων που λαμβάνονται να βρούμε τις βέλτιστες οικονομικές λύσεις. Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι όσοι μπορούν να μένουν σπίτι τους, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, να μείνουν, όπως και όσοι νιώσουν την παραμικρή αδιαθεσία» πρόσθεσε. 

Καλούμε τον κόσμο, με αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε, κι εξήγησε πως η Ελλάδα έχει δείξει πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση γι’ αυτό και τα νούμερα παραμένουν πολύ χαμηλότερα των υπολοίπων χωρών.

Θα πρέπει να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επαφές μεταξύ μας, αυτές μεταφέρουν τον ιό, υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως σε συνθήκες κρίσης είναι αδύνατον η αγορά να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας, για παράδειγμα στις χειρουργικές μάσκες, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η ζήτηση έχει ανέβει ίσως και ένα εκατομμύριο φορές. Άρα όλη η εφοδιαστική αλυσίδα σε αυτή την πίεση αντιδρά και με μία αύξηση της τιμής. Δεν είναι θέμα ελεύθερης αγοράς, τόνισε, ίσα ίσα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ελέγχει συνέχεια τιμολόγια αγοράς και πώλησης. Πράγματι έχουν ανέβει οι τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά, εκεί που θα διαπιστώσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα βάλουμε τεράστια πρόστιμα. Τώρα που μιλάμε οι τιμές έχουν ανέβει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, υπογράμμισε.

Για τις μάσκες είπε πως η έλλειψη είναι παγκόσμια, ενώ αναφορικά με τα τρόφιμα διαβεβαίωσε ως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό για τώρα και για τους επόμενους 2-3 μήνες. «Δεν θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ, ακόμα και στα χειρότερα σενάρια δεν κλείνουν» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Για τα αντισηπτικά είπε πως υπάρχει έλλειψη και πως η τροφοδοσία θα εξομαλυνθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τις μάσκες μπορεί να χρειαστεί κι ένα 10ήμερο περισσότερο.