Ευθύνες για καταστάσεις «χάους» και «ανασφάλειας» επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό.
«Σήμερα μιλάμε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο με όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες η έννοια της ασφάλειας, στην ευρεία της διάσταση, καθίσταται κρίσιμη και ουσιαστική και το μεγάλο ζητούμενο για τον κάθε πολίτη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και εγκάλεσε την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις περί επαναφοράς της «τάξης» και της «ασφάλειας», ενώ τελικά η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα του χάους».
«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα, παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει «τη χώρα σε Φαρ Ουέστ», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και στις συγκρούσεις στα νησιά και αναρωτώμενος ποιος «έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού;».
«Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται, έστω ένας απ’ο σας, είτε η πολιτική είτε η φυσική ηγεσία την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα; Νομίζετε ότι με την βία και τον αυταρχισμό μπορείτε να λύσετε προβλήματα;», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.
Ομιλία στη #Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Η ΝΔ με το σημερινό νομοσχέδιο διαψεύδει τις ελπίδες των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Κόβει συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία. Ομιλία στη #Βουλή για το ασφαλιστικό. #Vouli
Posted by Alexis Tsipras on Thursday, February 27, 2020
Στρατηγικός σχεδιασμός, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης
Περνώντας στο θέμα της σημερινής συζήτησης, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, άσκησε σκληρή κριτική στον αρμόδιο υπουργό κατηγορώντας τον ότι “παραπλάνησε” τούς συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά.
«Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού», είπε και αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία του νομοσχεδίου που θα επιφέρουν μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένης της «κατάργησης της 13ης σύνταξης» και αυξήσεις «μονάχα στους λίγους που βγαίνουν στη σύνταξη με μέσο μισθό 3.500 ευρώ».
«Για πρώτη φορά στην νεότερη ελληνική ιστορία, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη πίεση καμίας τρόικα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κίνδυνο εκτροχιασμού, κόβετε συντάξεις. Όλες τις προηγούμενες είχατε δικαιολογία, σήμερα αποτελεί επιλογή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κόβει συντάξεις χωρίς μνημόνια, αλλά από ιδεολογία».
Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικά “άδικο” σύστημα καθώς «αυτός που λόγω εισοδήματος πλήρωνε τις χαμηλότερες εισφορές θα πληρώσει παραπάνω και θα βρεθεί να πληρώνει τα ίδια με αυτόν που έχει πολλαπλάσια εισοδήματα». «Διαγράφετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αναδιανεμητικότητας και την έκπτωση στους λίγους και πλουσιότερους την πληρώνουν οι πολλοί φτωχότεροι» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο και για «διεύρυνση ανισοτήτων».
«Σε αυτό το νομοσχέδιο ευνοούνται τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι άλλοι, με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξαπατημένοι και παραπλανημένοι, χάνουν», είπε συνοψίζοντας, ενώ υποστήριξε ότι «η απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγικός σχεδιασμός» που «ωφελεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».
Εξάλλου, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η ΝΔ μιλούσε «για 4ο μνημόνιο, τη στιγμή που η Βουλή ψήφιζε για πρώτη φορά μέτρα επεκτατικά και αποκατάστασης των αδικιών», και επισήμανε ότι ακόμα και να υπήρχε αυτή η πρόθεση σε κάποια “διεστραμμένα μυαλά” των δανειστών, το σίγουρο είναι ότι θα εμπεριείχε «αυτήν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που κυβερνά η ΝΔ, αποδεικνύεται «λίγη για τη χώρα και για τους πολίτες της», «για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά την έξοδο από τη 10ετή κρίση».
Ως εκ τούτου, τόνισε, ότι «απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι για να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά για να δώσει λύσεις και διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τη χώρα». «Διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό για τον τόπο και το λαό», κατέληξε.