«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega, που θα μεταδοθεί απόψε.
«Όχι, προς Θεού κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων. Υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα και ιδιαίτερα γι’ αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε. Ο λαός έχει πικραθεί από αυτό πολύ και πιστεύω ότι και λαός θα είναι ανελέητος και θα εισπράξει την καταδίκη του λαού ο οποιοσδήποτε δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
«Είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη, σε μια στιγμή μάλιστα που έχουμε τόσες φωτιές άλλες οικονομικές μπροστά μας» σημειώνει ο κ. Σαμαράς και εκφράζει την πεποίθηση ότι επειδή «ο λαός είναι σοφός και έχει αυτή την ευαισθησία και την αντίληψη, θα αντιληφθεί ποιος -εάν γίνει αυτό ποτέ αυτό και εύχομαι να μην γίνει- δεν βοηθήσει όσο πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση».
«Χρειάζεται από τη μια πλευρά αυστηρότητα του κράτους και από την άλλη απαιτείται και μια ενωτική διάθεση” αναφέρει ακόμη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε».
Στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να βγει από την κρίση, ο κ. Σαμαράς τονίζει σε κατηγορηματικό ύφος:
«Είμαι 15 μήνες πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Και σας το λέω τώρα που τα γεγονότα είναι νωπά. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο το ζητούμενο».
Ερωτηθείς αν υπήρξαν στο περιβάλλον το ή ευρύτερα στη Νέα Δημοκρατία για μια ήπια μεταχείριση της Χρυσής Αυγής, να μην υπάρξει σύγκρουση, ο Α. Σαμαράς υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν δέχθηκε καμία εισήγηση. «Δεν δέχτηκα καμία τέτοια εισήγηση. Αυτά αντιλαμβάνομαι τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ …», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «έχει ένα μόνιμο τικ ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως “ακροδεξιό”… Και προσπαθεί αμέσως να δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις. Είναι τελείως πλάνη αυτό, ποτέ δεν έγινε. Και εν πάση περιπτώσει θα το δεχόμουν εγώ; Εγώ, ο οποίος από το Μάιο φωνάζω εναντίον της Χρυσής Αυγής; Εμείς, οι οποίοι πήραμε τα συγχαρητήρια απ’ έξω και από μέσα για την αποτελεσματικότητα της κίνησης που κάναμε; Εμείς θα λέγαμε μετά “καλημέρα, ελάτε να συνεργαστούμε”; Είναι αστειότητες, να μην πω αθλιότητες¨».
Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι «δεν αντέχουν στην κριτική. Όποτε γίνεται κριτική δεν την αντέχουν και ρίχνουν λάσπη, είναι ένα τικ το οποίο δείχνει μια παιδαριώδη αντίδραση, μιας αδυναμίας του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δεν μου έχει κάνει τέτοια εισήγηση, κανένας ακροδεξιός δεν υπάρχει. Ασφαλώς από εκεί και πέρα υπάρχουν και άτομα, τα οποία αν θέλετε μέσα σε κάποια παράνοια, δημιουργούν εικόνες ανθρώπων ακροδεξιών. Εδώ έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ο άνθρωπος ο οποίος ήταν φυλακισμένος και βασισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ακροδεξιό.».
Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς είπε ότι πιστεύει «ότι αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και το νεοναζισμό στην Ελλάδα».
«Πιστεύω ως εκ τούτου, ότι αυτοί οι οποίοι τώρα, με αυτά τα γεγονότα, ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή. Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έχει ρίζες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ρίζες δεν έχει καθόλου, ρίζες ναζί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι «ξέρεις, αυτός είναι φασίστας» από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Που είναι; Γιατί είναι;
Αυτή είναι μια αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα. Και ήρθε ο κόσμος και σου λέει «εγώ θα βάλω την ψήφο μου σε κάποιον ο οποίος μπορεί και να χαστουκίζει και μια γυναίκα στην τηλεόραση, αλλά αρκεί που είναι βουλευτής αυτή η γυναίκα, καλά της έκανε». Αυτό είναι μια περίεργη φάση που περνάει σήμερα η Ελλάδα, που νομίζω ότι με το που θα μειωθεί η ανεργία και θα ξεκινήσει ο κόσμος δουλειά και θα μπούμε σε μια σταθερότητα και ομαλότητα, αυτό τότε θα εξαφανιστεί τελείως. Τελείως».
«Θα έχουμε πλεόνασμα»
Ερωτηθείς σχετικά με θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Α. Σαμαράς απάντησε: Οι δανειστές λένε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει, αυτό θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, για να είμαι σωστός και υπεύθυνος στατιστικά θα το βγάλει η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου για να ξέρουμε ακριβώς. Και τότε θα μπορούμε να πούμε τι μπορούμε να μοιράσουμε.
Αλλά η δική μου η αίσθηση από τα χαρτιά που έχω μέχρι και του Οκτωβρίου τα στοιχεία είναι ότι θα έχουμε αυτό το πλεόνασμα. Επομένως αυτό είναι το οποίο τους λέμε. Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο, από κει και πέρα για να το πετυχαίνουμε, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Ήρθε λοιπόν η τρόικα τον Ιούλιο και μας είπε ότι δεν προβλέπει για το 2014 να υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικό».
Δεν θα υπάρξουν μέτρα που θα περιορίζουν μισθούς-συντάξεις
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις, προσθέτοντας, ερωτηθείς αν θα υπάρξει σύγκρουση σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να προκύψουν εκλογές, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «Δε θα υπάρχει νομίζω καμία σύγκρουση σ’ αυτό το θέμα. Είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε. Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα..».
Δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό
Σχετικά με την πρόσφατη εμπλοκή που σημειώθηκε με την τρόικα, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι: Η τρόικα από την πλευρά της είναι άτομα τα οποία θέλουν να ξέρουν με φαρμακευτική ακρίβεια που βρίσκεται ο κάθε λογαριασμός, θα το δούνε, θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευθούμε επαναλαμβάνω όχι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε φυσιολογική κατάσταση, όπως πρέπει. Και από κει και πέρα θα σας πω κάτι, γιατί ξέρετε ξεκινάμε με μια λογική ότι αυτοί είναι εκείνοι που τα ξέρουν σωστά όλα, εμείς είμαστε εκείνοι που συνήθως κάνουμε λάθη και επομένως πως θα καλύψουμε τη γέφυρα τη διαφορά.
Όπως επίσης είπε ο κ. Σαμαράς: «το προηγούμενο μνημόνιο ήταν ανεφάρμοστο τελικά. Η ίδια η τρόικα είπε ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος. Το θυμίζω. Θέλετε να είναι δικό μας λάθος; Δε με ενδιαφέρει. Το θέμα είναι το καινούριο αυτό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σήμερα είναι εφαρμόσιμο, είναι πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει.
Επομένως δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει κατά την άποψή μας, θα το δούμε με τα νούμερα. Χρηματοδοτικό κενό, είναι δικιά τους υποχρέωση γιατί σας θυμίζω πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε.
Και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να πει, είναι αν ξεκινήσει και πάλι κι αυτό, θα είναι κακό για την Ελλάδα, δηλαδή μια κουβέντα γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή να αρχίσουν να λένε ότι ξέρετε, έτσι όπως είναι το χρέος στο μέλλον εδώ».
Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο
«Εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι ορισμένοι, αν θέλετε μέσα στην Ευρώπη, οι οποίοι δε λένε για νέο μνημόνιο αλλά λένε για μία προέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για ορισμένα χρόνια ακόμα. Να το εξηγήσω κι αυτό γιατί το λένε, γιατί είναι όλα μπερδεμένα. Κοιτάξτε, το 2014 στο μέσον..»
«Η Ευρώπη, παύει να μας δανείζει.», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «μας έχει δανείσει ό,τι είναι να μας δανείσει. Θα συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016 με 1,8 δις το τρίμηνο».
Για το φόρο ακινήτων και τις αντιδράσεις βουλευτών
Για τον φόρο ακινήτων, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι ένας πιο δίκαιος φόρος λόγω της διευρυμένης βάσης και με την εφαρμογή του θα πληρώσουν οι περισσότεροι λιγότερα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπήρχαν αντιδράσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω».
Για το θέμα αυτό πρόσθεσε ότι «είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».
Η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο.
Η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, αναφέρει ο κ. Σαμαράς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι «η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το ’17, να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο – λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτό αν θέλετε είναι το όραμά μου, βγαίνω στον κόσμο και μιλάω και αυτό μου λένε όλοι “Πότε;” δεν λέω. Επαναλαμβάνω “την Παρασκευή”, αλλά μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η πορεία και αυτό είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Με σταθερότητα».
«Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ»
Ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν εκλογές, ο κ. Σαμαράς απαντά ότι θα γίνουν το 2016, τονίζοντας ότι «πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της τετραετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια».
Σχετικά με τις φήμες για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω σε αυτό».
Δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθεις για τη γνώμη του σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς του άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι «για μένα το πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι να γίνει κυβέρνηση, είναι να γίνει αντιπολίτευση. Αυτός δεν έχει πείσει βασικούς δικούς του ανθρώπους. Πιστεύω ότι είναι και δημιουργός αλλά και θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εδώ πατά εκεί βρίσκεται ο καθένας. Δεν μπορείς να δεις κάτι το σταθερό και επικαλούνται από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, από την Κούβα του Κάστρο;
Εγώ πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει. Αυτό ο Ίωνας Δραγούμης το ονόμαζε «κομπογιαννιτισμό». Δηλαδή να πρέπει να αντιγράφεις κάποιον άλλον συνέχεια, που τελικά χάνεται.
Τι είναι το σημαντικό για μένα; Επανάσταση, θα το πω στην δική τους τη γλώσσα, εάν τη θέλουν έτσι, για μένα σήμερα είναι η λογική επανάσταση του να βγούμε από τη μιζέρια, πιάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορεί να είναι πολύ μπανάλ αυτό που λέω, ότι η επανάσταση είναι ένα οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά σήμερα αυτό είναι η επανάσταση. Το να το πιάσεις. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».
Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Α. Σαμαρά