Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, που κατέθεσαν πριν λίγο στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας (πρόεδρος), Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και οι αρμόδιος κατά περίπτωση υπουργός που εισηγείται το θέμα της αρμοδιότητάς του.

Η ΔΕΣΕ είναι αρμόδια για την ένταξη των προτεινόμενων έργων στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων με βάση τα οριζόμενα κριτήρια. Επιπλέον, μπορεί με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή της να εντάξει στις διαδικασίες οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση που τυχόν κρίνει ότι είναι μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.

Η ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων ΑΕ» (ΕΛΚΕ) μετονομάζεται σε «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» και “Invest in Greece SA” για την επικοινωνία της με την αλλοδαπή. Η εποπτεία της ανατίθεται στους υπουργούς Επικρατείας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το μετοχικό της κεφάλαιο αυξάνεται από τα 146.735 ευρώ στα 293.513 ευρώ, ενώ διαιρείται σε 20.000 μετοχές.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου

-Προβλέπεται ότι για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων απαιτείται η προηγούμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που χορηγείται με κ.υ.α.

-Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Οι παρεκκλίσεις αυτές εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα.

-Επιτρέπεται επίσης η παραχώρηση στον κύριο του έργου δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλασσίου χώρου ή του πυθμένα, μετά από αίτηση της «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» και έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

-Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών, για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, η απαλλοτρίωση γίνεται μόνο με την παρακατάθεση ή καταβολή αποζημίωσης χωρίς δημοσίευση της ειδοποίησης στο ΦΕΚ. Επιπλέον, οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν-με ειδική απόφαση του Εφετείου- πριν προσδιοριστεί και καταβληθεί η αποζημίωση. Τέλος, επιτρέπεται η απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου, ευρύτερων ζωνών, πέρα από τις εκτάσεις που είναι αναγκαίες για την κατασκευή των έργων.

-Αν κριθεί απαραίτητο, η απόφαση ένταξης επενδυτικών προτάσεων κυρώνεται από τη Βουλή.

-Μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή σχετικής αίτησης θα πρέπει να ολοκληρώνεται η διοικητική διαδικασία αδειοδότησης, αλλιώς στον αρμόδιο υπάλληλο καταλογίζεται πειθαρχικό παράπτωμα.

-Για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής των στρατηγικών επενδύσεων, προβλέπεται η κατάρτιση (από τους αρμόδιους υπουργούς) και έγκριση –με προεδρικά διατάγματα- Ειδικών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

-Παρέχεται η δυνατότητα σε επενδύσεις οι διαδικασίες των οποίων εκκρεμούν, να υπαχθούν στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων.