Σε διαδικτυακή απάντηση για ένα σχόλιο ενός άλλου χρήστη του Twitter προχώρησε μέσω της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Με αφορμή δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββάτου, έγραψε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο στη συνέντευξη. Η ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο MOU και η απάντησή μου ήταν ότι “τα νησιά -συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα”».
Κύριε Πρέσβη, είναι σημαντικό να απαντήσετε. Έχει ΑΟΖ το Καστελλόριζο; @USAmbPyatt ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα. https://t.co/zjej7nAMr7 pic.twitter.com/tq13RoT25o
— olympiada (@olympiada) February 10, 2020
Η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί ως ξεκάθαρο μήνυμα για το ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες που η Τουρκία με τη Λιβύη όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Το ίδιο μήνυμα ανάρτησε στο Twitter της και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεκαθαρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα (@USEmbassyAthens)https://t.co/G4I6QxSouK
— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) February 10, 2020
Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε -μεταξύ άλλων- μέσω αυτής της συνέντευξης ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.
Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».
«Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο κ. Πάιατ καλωσόρισε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (των ΗΠΑ)».