Στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την πρωτοβουλία «Μαζί στην εκκίνηση» για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματική γενιά, παρευρέθηκε ο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως είναι ανάγκη «να χτίσουμε μια νέα, υγιή παραγωγική βάση και να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη, είναι να ενισχύσουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά μας».

Ολόκληρη η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη:

«Κυρίες και Κύριοι,

Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε για να χτίσουμε μια νέα, υγιή παραγωγική βάση και να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη, είναι να ενισχύσουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά μας.

Προφανώς τα ισχυρότερα εργαλεία για να το πετύχουμε είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και ασφαλώς, η νεανική επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή πρωτοβουλία σας, είναι πολύ θετική διότι διαθέτει όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να γυρίσουμε σελίδα:

• υποστήριξη στους νέους επιστήμονες που θέλουν επιχειρήσουν

• ενίσχυση της καινοτομίας

• συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και έρευνας, δηλαδή τη λεγόμενη και “τριπλή έλικα”

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδίως στο τελευταίο, διότι ήδη από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε και συνεχίζεται σήμερα από εμάς, ο δημόσιος διάλογος, για την αναγκαία συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα.

Από τότε υψώνονταν εμπόδια από τους εκπροσώπους του λαϊκισμού και του κρατισμού.

Επομένως, είμαι χαρούμενος, γιατί έστω και τώρα, έστω και ίσως λόγω της πικρής εμπειρίας της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι κατανοούν πια πως είναι αυτονόητη για τη δημιουργία μια νέας επιχειρηματικής γενιάς, η σύνδεση ακαδημαϊκής/ ερευνητικής κοινότητας και αγοράς.

Για να προωθηθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν από το εργαστήριο και ολοκληρώνονται με την εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Και σε αυτό πρέπει να υπάρχει συμμετοχή όλων των παικτών:

Αφενός η συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και των ΑΕΙ, γιατί είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία που προσφέρει το περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να αποκρυσταλλωθούν οι καινοτόμες ιδέες.

Αφετέρου η συμμετοχή των επιχειρήσεων γιατί:

• δρουν ως μέντορες για τους νέους,

• τους ενισχύουν με υλικά μέσα

• και βοηθούν στη δικτύωσή τους με την αγορά, στην πράξη.

Επομένως, η σημερινή πρωτοβουλία σας, συμβολίζει την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα στην παραγωγική της βάση για να χτίσουμε μιαν οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή.

Γι’ αυτό δίνω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΣΕΒ, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εύχομαι από καρδιάς, η δράση σας να βρει πολλούς μιμητές.

Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πως εμείς προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για αυτήν την αλλαγή.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχουν ξεκαθαρίσει πως αποτελεί κεντρική επιλογή η δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, όπως για τα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, το νομικό πλαίσιο για τα start-ups, μέτρα διευκόλυνσης του επιχειρείν και απλοποίησης των διαδικασιών κλπ.

Παράλληλα, θα εμπεριέχει και συγκεκριμένες δράσεις όπως π.χ. τη συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητας-ερευνητικών κέντρων-αγοράς, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την εισαγωγή τεχνογνωσίας κ.α.

Φυσικά το Σχέδιο συνδυάζεται και με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που στόχος μας είναι να δίνει περισσότερο βάρος από τα προηγούμενα στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Δεν αυτοσχεδιάζουμε: ακολουθούμε τα διεθνώς επιτυχημένα παραδείγματα και “ακούμε” πρωτίστως την αγορά.

Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

• Πρώτον, αξιοποιούμε όλες τις σχετικές διεθνείς μελέτες που έχουν παραχθεί, όπως εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Mc Kinsey.

Η Ομάδα Σχεδιασμού που έχουμε συστήσει στο Υπουργείο από ανθρώπους της αγοράς, θα ολοκληρώσει την επεξεργασία του υλικού σύντομα.

• Δεύτερον, η σχετική διαβούλευση με τοπικούς φορείς -επιχειρηματικές ενώσεις, ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα- βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στις περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Αθήνα).

• Τρίτον, οργανώνουμε το Δίκτυο Καινοτομίας & Νέας Επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για μία διαδικτυακή πύλη, -ένα collaboration portal- όπου όλες οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα συγκεντρώνονται, οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να να προβάλλουν τις απόψεις τους και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Έτσι θα δημιουργήσουμε και ένα σημείο αναφοράς, ένα χρήσιμο εργαλείο για τη νεοφυή -και όχι- μόνο επιχειρηματικότητα.

Αυτή η προσπάθεια χρησιμοποιεί ως βάση το διαδικτυακό τόπο Start up ώστε να δημιουργήσουμε κάτι ευρύτερο και πιο λειτουργικό.

• Τέταρτον, συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Yozma του Ισραήλ. (fund of funds)

Πρόκειται για ένα διεθνούς φήμης ίδρυμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή της οικονομίας του Ισραήλ προς την υψηλή τεχνολογία.

Πρόσφατα υπογράψαμε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ώστε να μεταφέρουμε από Υozma καλές πρακτικές, αλλά και τεχνογνωσία, για να διαμορφώσουμε “οικοσύστημα καινοτομίας” (με clusters, ερευνητικά κέντρα, venture capital funds κ.α.)

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, ολοκληρώνουμε πρώτα αυτά τα τέσσερα στάδια, δηλαδή: αξιοποίηση διεθνών μελετών, διαβούλευση με τους φορείς, δημιουργία του ειδικού portal και συνεργασία με τον οργανισμό Yozma.

Με αυτή τη βάση και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, οριστικοποιούμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Καινοτομία και τη Νέα Επιχειρηματικότητα.

Με τις αλλαγές αυτές και την ενεργό υποστήριξη από την πλευρά μας, ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέες εταιρίες ώστε να εγκαταστήσουν τμήματα ερευνών και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η αρχή έχει γίνει π.χ. με τις εταιρίες Nokia, SAP και ZTE.

Έτσι επίσης, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη κοινών επενδυτικών κεφαλαίων με τη συνεργασία ξένων και ελληνικών εταιριών venture capital.

Κυρίες και Κύριοι,

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που οφείλει, αλλά σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται η συστράτευση όλων.

Άλλωστε, παρά τα μεγάλα προβλήματα, εξακολουθούμε να διαθέτουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο: νέους ανθρώπους, με φαντασία, δημιουργικότητα, υψηλή κατάρτιση και όρεξη για δουλειά.

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα».

Οι παλιοί δρόμοι δεν οδηγούν σε νέες κατευθύνσεις.

Πρέπει να αποχωρήσει η παλιά, φοβική και κρατικοδίαιτη Ελλάδα.