Έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση προκαλεί η υπαναχώρηση της τρόικας σε τρία ζωτικής σημασίας θέματα με τη λέξη «μνημόνιο» που θα συνοδεύει νέο πακέτο, να είναι απαγορευμένη για την κυβέρνηση.
Η ξαφνική απαίτησή της για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγραφεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η μετάθεση των αποφάσεων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και η μη εφαρμογή της απόφασης για χρονική μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα που θα κάλυπτε τμήμα του κενού χρηματοδότησης για το προσεχές έτος, συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των απαιτήσεων που εγείρει η τρόικα κυρίως σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014, θέση που διεμήνυσε και ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, χθες.
Η αντίθεση της ΕΚΤ τόσο στο θέμα των ομολόγων που κατέχει –λόγω της στάσης της Γαλλίας– όσο και στις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (π.χ. η χρονική μετάθεση αντί της αποπληρωμής των ομολόγων που έχουν λάβει από το 2009 οι τράπεζες στο πλαίσιο του νόμου Αλογοσκούφη για τη στήριξή τους) δημιουργεί νέα προβλήματα στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να γίνει με ένα νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου.
Και στις δύο περιπτώσεις, μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο… μνημόνιο, ακυρώνοντας την πολιτική γραμμή των Σαμαρά, Βενιζέλου και πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών, όχι μόνον της αντιπολίτευσης.
Η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι το απόθεμα των κεφαλαίων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2014, ενώ περιμένει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα για να πετύχει παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων και μειώσεις επιτοκίων. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται και η επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους στα 50 χρόνια.
Στη σύσκεψη με τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και ζήτησε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με το «Έθνος» ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Βίζερ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα και τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ στη συμφωνία του Νοεμβρίου με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει το έλλειμμα και οι Ευρωπαίοι το χρέος. Μάλιστα φέρεται να επεσήμανε: «αντιλαμβάνεστε ότι μια παράταση στην όλη συζήτηση για το χρέος δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Στο μεταξύ, το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και μετά το 2014 αποκαλύπτει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα προκρίνεται η αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Παράλληλα, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει βραχυπρόθεσμα χρέος σε ιδιωτικές τράπεζες, που θα μπορούσαν οι τράπεζες με τη σειρά τους να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις (collaterals) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, οι δανειστές διερευνούν και το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μετά το 2014, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα. Η Die Zeit αναφέρει ότι οι πρώτες σκέψεις είναι για επιπλέον χρηματοδότηση ως τις αρχές του 2016, με το απαιτούμενο ποσό να προσδιορίζεται ως «μονοψήφιος αλλά υψηλός αριθμός» δισεκατομμυρίων (δηλαδή πιθανότατα από 7 ως 9 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς και η μείωση των επιτοκίων, ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας.