Τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία επικαλείται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε πολυσέλιδο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για την προώθηση ερευνητικού προγράμματος που αποβλέπει στη ρύθμιση της υπέρτασης με τη μέθοδο του υπερβατικού διαλογισμού και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον πρύτανη Θεοδόσιο Πελεγρίνη και περιλαμβάνει την απάντηση του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητή Γεώργιου Χρούσου.

Σχετική αναφορά είχε κατατεθεί προς το υπουργείο Παιδείας από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και αφορούσε στην πρόσληψη, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχιούχου υπερβατικού διαλογισμού στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της υπέρτασης με μεθόδους μη φαρμακευτικές. Ο βουλευτής ζητούσε διευκρινίσεις για συγκεκριμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών που, όπως ανέφερε, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 636.265 ευρώ.

«Στην ακαδημαϊκή ιατρική κοινότητα, ως επιστήμονες λειτουργούμε πάντοτε κάτω από την επιστημονική και Ιπποκρατική αρχή “Ιατρική Βασισμένη σε Ενδείξεις” (Evidence-based Medicine), καθώς και τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών φορέων» αναφέρει στην απάντησή του ο καθηγητής κ. Χρούσος και επικαλείται τις πρόσφατες οδηγίες του American Heart Association στο έγκριτο περιοδικό στις 22 Απριλίου του 2013, «για τη μείωση της υπέρτασης, η οποία συστήνει τη σχετική τεχνική ΤΜ μεταξύ των δύο πλέον αποτελεσματικών τεχνικών». Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, «στην εν λόγω δημοσίευση συνάγεται ότι ο διαλογισμός μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση».

Ο κ. Χρούσος επικαλείται επίσης τις προτάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που συνιστά τον «διαλογισμό στις τεχνικές μείωσης της υπέρτασης» και την «καλά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία που αναδεικνύει μηχανισμούς ξεχωριστούς από αυτούς του φαινομένου placebo».

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από το ΕΣΠΑ, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «στην επιστημονική έρευνα του ΕΣΠΑ, δεν υποδεικνύεται απολύτως καμία θρησκευτική κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, παρά τις όποιες θεωρίες ή την ιστορία του υπερβατικού διαλογισμού, ακολουθούνται πιστά οι δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, ιατρικώς βασισμένες σε ενδείξεις».

Διευκρινίζεται επίσης ότι «η εφαρμογή του υπερβατικού διαλογισμού, στα πλαίσια του συγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος, αποτελεί ένα μικρό μόνο ερευνητικό κομμάτι του προγράμματος, ως τμήμα μιας ευρύτερης παρέμβασης αλλαγής του τρόπου ζωής, με προώθηση της άσκησης και της υγιεινής διατροφής και εφαρμόζεται μόνο σε μερικά άτομα που θα δώσουν ενημερωμένη γραπτή συγκατάθεσή τους, εάν το έχουν επιλέξει».

Ως προς το κόστος, αναφέρεται ότι θα διατεθεί το ποσό των 1.355,65 ευρώ για 16 ανθρωπομήνες και μόνο προκειμένου να διερευνηθεί επιστημονική ή όποια πιθανή ωφέλεια απορρέει από την τεχνική στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση και σε ουδεμία περίπτωση για προώθηση δογμάτων, ιδεολογιών ή εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλης μορφής.