Η Τουρκία καταδίκασε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, μία αντίδραση που ακολούθησε τη συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το Reuters.
«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας από την ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν της Τρίπολης. Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων» ανέφερε το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν ασφαλώς νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις 24ωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα. Το έκανε από τη Σύνοδο Κορυφής, το έκανε και δημοσίως με τον πρόεδρο Τραμπ».
Διαβάστε πώς ερμήνευσε στο newsbeast.gr την απόφαση της απέλασης ο ειδικός επιστήμονας σε ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας και συνεργάτης του διεθνούς οργανισμού πολιτικής ασφάλειας της Γενεύης Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.