Εως και 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις, αλλά και παράλληλη μείωση των πρόσθετων φόρων και τελών από 10% μέχρι 40%, θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι θα υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών έως και τις 29 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφληση των ληξιπροθέσμων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 χρεών τους και σε δόσεις, που μπορεί να φθάσουν έως και 45, με επίσης σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις.

Η νέα ρύθμιση, πάντως, είναι αρκετά ευέλικτη ώστε ο οφειλέτης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιαίας δόσης του νέου προγράμματος που επέλεξε, να μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, οπότε και στην περίπτωση αυτή θα δικαιούται απαλλαγή για τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για το υπόλοιπο ποσό το οποίο εντάσσεται στη ρύθμιση της νέας επιλογής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς σχετική δήλωση του οφειλέτη συμψηφίζονται όχι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα χρέη που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, αλλά και όλα τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ταμιακά και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας θα είναι μηνιαίας διάρκειας, ενώ θα χορηγείται ανάλογα με το πρόγραμμα των δόσεων που έχει επιλέξει κάθε οφειλέτης.

Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν «αντιμέτωποι» με την Εφορία και εξονυχιστικούς ελέγχους, καθώς παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής των πάσης φύσεως βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία χρεών, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ