«Με τις τροποποιήσεις στα άρθρα 86 και 62 του Συντάγματος αποκαθιστούμε το κύρος του πολιτικού κόσμου και κυρίως διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πολιτική δράση και τη διαφάνεια. Παράλληλα, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που κτίζουν καριέρες, πετροβολώντας το πολιτικό σύστημα».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στη συζήτηση της Ολομέλειας για την αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίπτοντας την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών για να έχει αναδρομική ισχύ.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε ένα συνταγματικό πατρονάρισμα δικαστών από την εξουσία και σε σύγκρουση συνταγματικών κανόνων», ανέφερε ο κ. Τσιάρας όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε για « χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί ώστε να τιμωρούνται όσοι παρανομούν, αλλά η τιμωρία τους να είναι προϊόν νηφάλιας στάθμισης των ποινικών δεδομένων».
«Σε αυτή τη κατεύθυνση στοχεύει η πρόταση της ΝΔ ώστε να εξαλειφθεί το μόνο μελανό σημείο που είναι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και παραγραφή του άρθρου 86 παρ. 3 εξισώνοντας τους υπουργούς με τους πολίτες ως προς την παραγραφή», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Η νέα διάταξη αποφεύγει τα νομικά παράδοξα όπως η άσκηση δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και εναρμονίζεται με τις κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα και για τους υπουργούς. Η βουλή θα εξετάζει μόνο για την άσκηση ποινικής δίωξης και η δικαιοσύνη θα έχει το λόγο».
«Το άρθρο 86 άπτεται της τιμής του πολιτικού κόσμου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε το κύρος και την αξιοπιστία του απέναντι στη κοινωνία. Οι διατάξεις του άρθρου 86 θα θέλαμε όλοι να μην υπήρχαν. Θα ευχόμασταν να μην χρειάζονται», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.
«Η διάταξη χρειάζεται σε μια στιγμή αιχμαλωσίας ενός πολιτικού προσώπου, αλλά κυρίως όταν μια υπόθεση ανακινείται με στόχο τη σπίλωση του και με πολιτική σκοπιμότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε σε όσους χρησιμοποίησαν την υπόθεση της Νοβάρτις για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως είπε.
«Η υπόθεση της Νοβάρτις χρησιμοποιήθηκε ως όχημα σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Ένα πραγματικό σκάνδαλο που ακόμα ταλαιπωρεί. Και είναι η Λυδία λίθος για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Γι αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προστατεύεται η ασυδοσία αλλά και ότι δεν θα παραδίδεται βορά στους πολιτικούς του αντιπάλους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ Τσιάρας απέδωσε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση σκοπιμότητες και ιδεοληψίες που την οδήγησαν, όπως είπε, να εξαιρέσει και να μην ψηφίσει πολλά άρθρα στην προτείνουσα βουλή που είχε την πλειοψηφία.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η αναθεώρηση να λειτουργήσει με το βλέμμα στο μέλλον. Διότι το σύνταγμα αφορά και την αυριανή και την επόμενη μέρα, προσπερνά τις κυβερνήσεις και πρέπει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να του προσδώσουμε το επιβαλλόμενο θεσμικό κύρος», κατέληξε.