Ο αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε για το θέμα εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Συγκεκριμένα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» «Αυτό που γνωρίζω κι αυτό που έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Βουλής είναι ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής της προκαταρκτικής. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει συνεδρίαση με τα δύο αυτά μέλη μέσα. Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εκείνη τη μέρα να στείλει τους αντικαταστάτες».
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης εξήγησε: «Δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του ένα πολιτικό ζήτημα, το οποίο δεν είναι πολιτικό ζήτημα και το οποίο δεν έπρεπε να απασχολεί αυτή τη στιγμή με κανέναν τρόπο το κοινοβούλιο. Η προκαταρκτική επιτροπή είναι ένα δικαστικό σώμα, δεν είναι πολιτικό σώμα. Η αρμοδιότητα της Ολομέλειας σταματάει τη στιγμή της αποφάσεως ή όχι για τη συγκρότηση της ειδικής αυτής επιτροπής. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής και ό,τι άλλο αφορά τη λειτουργία της υπάγονται στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι ένα εισαγγελικό όργανο, έχει τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα ενός εισαγγελέα πλημμελειοδικών, είναι ουσιαστικά η επιτροπή αυτή ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας. Άρα δεν παραβιάζεται καμία απόφαση της Ολομέλειας. Η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση -ορθώς- αλλά από εκεί και πέρα στη σύνθεση των μελών της επιτροπής τηρούνται κανόνες. Υπάρχει λοιπόν κανόνας εξαιρέσεως, όπως υπάρχει κανόνας εξαιρέσεως για έναν δικαστή, για έναν εισαγγελέα. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει την ιδιότητα και του μάρτυρα και του εισαγγελέα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού επισήμανε ότι «υπάρχει μια ανάγκη να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά», αλλά «είναι εύλογες οι ανησυχίες των κατοίκων κάποιων περιοχών, οι οποίοι για πολλά χρόνια έχουν σηκώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλος βάρος».
«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει όλοι με ψυχραιμία να τη διαχειριστούμε. Το ζω στο Κιλκίς πιο έντονα από πολλές άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Επικράτησε μία εικόνα ανεξέλεγκτης κίνησης, μετακίνησης αυτών των ανθρώπων από το ένα σημείο στο άλλο. Δεν είναι ότι τους τοποθετούμε σε ένα ξενοδοχείο. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μικρή παρουσία προσφύγων ή και καθόλου και κάποιες άλλες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ενισχυμένη. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι πρέπει με δίκαιο τρόπο να γίνει αυτή η κατανομή», επισήμανε.
Παρατήρησε, δε, ότι «υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα τρία χρόνια και τριγυρνάνε από δομή σε δομή, τους ταλαιπωρούν και τους κουβαλάνε από δομή σε δομή, χωρίς να έχουν εξεταστεί τα αιτήματά τους», για να συμπληρώσει: «όταν αρχίσουν οι επιστροφές των ανθρώπων που δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ θα αλλάξει και όλη η εικόνα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμμετοχή του πρώην προέδρου της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες σε σύσκεψη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υφυπουργός σημείωσε: «Έκανε την τιμή σε εμάς να δεχθεί να αποτελέσει έναν άμισθο συνεργάτη του υπουργείου μας. Πραγματικά έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία. Στην Εσθονία ελάχιστα πράγματα δε γίνονται από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Τρία πράγματα δε γίνονται: Δεν μπορείς να παντρευτείς, δεν μπορείς να χωρίσεις, δεν μπορείς να αγοράσεις ακίνητο».
«Ως υπουργείο κάναμε την καταγραφή των δεδομένων, τα οποία υπάρχουν, ψηφίστηκε και ρυθμίστηκε το πλαίσιο το οποίο ήταν αναγκαίο, για να μπορέσουμε πλέον να προχωρήσουμε κι εμείς στην υλοποίηση του οράματος που υπάρχει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε συνέχεια ευχάριστες ειδήσεις για τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.