«Τα δικά μας συνέδρια είναι δημοκρατικά. Συζητούνται ελεύθερα οι διάφορες απόψεις, διότι η Αριστερά δεν είναι αρχηγικό μαγαζί και δεν την κυβερνούν γόνοι δυναστειών. Το συνέδριο αυτό έχει και την ιδιαιτερότητα ότι ολοκληρώνει ένα μεγάλο μετασχηματισμό: ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται από συμμαχία σε ένα δημοκρατικό, ενιαίο κόμμα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒήμαFM ο Δ. Παπαδημούλης.
Τόνισε πως οι πολίτες ζητούν «από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να είναι μια περιθωριακή δύναμη -όπως ήταν για δεκαετίες στον τόπο μας η Αριστερά- και να γίνει πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικών και δομικών αλλαγών». Υπογράμμισε ακόμη ότι, με το Συνέδριο, «το βασικό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι και θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ο πυρήνας μιας νέας κυβέρνησης, που, μαζί με τους πολίτες, θα κάνει τις αλλαγές που θέλει ο τόπος».
Επανέλαβε ότι «χωρίς ένα νέο γενναίο κούρεμα του δημόσιου χρέους, δεν είναι δυνατόν η οικονομία να αναταχθεί» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δική μας επιλογή η έξοδος από το ευρώ, διότι όσες χώρες το έπραξαν, είχαν φτώχεια». Πρόσθεσε ακόμη ότι «μετά το συνέδριο, θα προχωρήσουμε στην επεξεργασία και σύνταξη του προγράμματός μας, το οποίο θα βασίζεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα πριν από ένα χρόνο, αλλά θα είναι σοβαρό και κοστολογημένο και πολύ πιο υπεύθυνο από αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα ετοίμασαν διαφημιστές σε εκδόσεις ιλουστρασιόν».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται με την λογική του ώριμου φρούτου και ανέφερε: «Πρέπει, όμως, να γίνουμε καλύτεροι. Και πιο ενιαίοι, σε δομή πολιτικού λόγου και πιο συγκεκριμένοι και πιο πειστικοί. Αυτή η κυβέρνηση, η τέταρτη μνημονιακή μέσα σε τρία χρόνια, παρότι τα έχει κάνει μούσκεμα, δεν θα πέσει μόνη της. Πρέπει να σπρώξουμε εμείς και να νικήσουμε στην κάλπη. Και η κάλπη δεν θα αργήσει. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί σε τρεις προκλήσεις: ουσιαστική ενοποίηση, κυβερνητικό πρόγραμμα και συνεχή εξωστρέφεια προς τον κόσμο».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από ορισμένες συνιστώσες για την αυτοδιάλυσή τους, είπε: «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να ενταχθεί με το ζόρι σε ένα κόμμα. Επειδή όμως όλοι μας θέλουμε τον Γλέζο δίπλα στον Τσίπρα και όχι απέναντι, διότι είναι ιστορία για όλη τη χώρα, είμαι βέβαιος ότι με όσους διατηρήσουν τη γνώμη τους και δεν ενταχθούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούν τρόποι συνεργασίας. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».