«Πακέτο» από νέα μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» σε προϋπολογισμό και ΕΟΠΠΥ ζητά η τρόικα, η οποία εμφανίστηκε διαλλακτική με τα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης των ακινήτων, πλην όμως δυσανασχέτησε με την καθυστέρηση στα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Πλέον φαίνεται ότι η μοναδική λύση που μπορεί αν προκριθεί από τους Ευρωπαίοιυς είναι η χορήγηση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα.
Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές ανανεώθηκε για σήμερα και πλέον είναι ανοιχτό η διαπραγμάτευση να τραβήξει μετά το Eurogroup. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε κάποια θέματα να «κλείσουν» την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, νέα συνάντηση ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στην παράταση που ζητάει η ελληνική πλευρά.
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τις προτάσεις για τους φόρους στα ακίνητα. Δηλαδή, τόσο για το να καταβληθεί σε πέντε και όχι τέσσερις δόσεις το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, όσο και για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) του 2014. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε σχέδιο με 33 συντελεστές, ενώ η τρόικα φέρεται να μην απάντησε για κανένα από τα δύο θέματα.
Παράταση τριών έως πέντε μηνών για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης παρουσίασε την πρόταση του για τον επανασχεδιασμό του προγράμματος κινητικότητας, ωστόσο δεν επετεύχθη καμία συμφωνία μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των επικεφαλής της τρόικας.
Ζητούν αλλαγές στα εργασιακά
Η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της απόφασης επιβολής εισφοράς δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και επιμένει σε νέα μέτρα, για επανακαθορισμό των συντάξεων και δραστική μείωση του εφάπαξ.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει σχέδια για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα. Το σχέδιο βασίζεται σε αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες επιβαρύνσεις, που θα επιτείνουν την κακή κατάσταση και θα διογκώσουν την ανεργία.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, αναμένεται να βρεθεί και η μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών εισφορών.
Ηδη, από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρόγευση με τις θέσεις που διατύπωσε σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, για διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας και περαιτέρω μείωση του κόστους. Ο κ. Τράα έθεσε θέματα αύξησης (διπλασιασμού) του ορίου των απολύσεων, κατάργησης του ανώτατου ορίου των 30 ατόμων το μήνα και περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων.
Στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας. Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ.
Το θέμα της αναμόρφωσης του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αποδοχών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι και το μείζον θέμα στα εργασιακά, με την επισήμανση ότι δεν έχουν τεθεί νεότερα ζητήματα, κάτι που παραπέμπει σε αποστάσεις που φαίνεται να κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις και πριν αποτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται.
Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα ελλείμματα και τα μέτρα για την Υγεία θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα έχει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα, το οποίο απειλεί να φέρει νέα μέτρα ακόμη και εντός του έτους, είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε στα τέλη Ιουνίου από την τρόικα. Το κενό αυτό προκύπτει κυρίως από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, o οποίος έχει συσσωρεύσει συνολικές οφειλές ύψους 1 δισ. από την αρχή του χρόνου και 2,5 δισ. ευρώ από το 2011. Μαζί με τις οφειλές των καταργηθέντων οργανισμών παροχής πρωτοβάθμιας υγείας τα χρέη αυτά φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ.