Με τον πήχη της ανάπτυξης να τοποθετείται μεταξύ 2,5% – 3% και με πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος δεν υπάρχει ενώ μένει περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να συμφωνηθούν τα νούμερα με τους θεσμούς στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να σταλεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Για την αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών το επόμενο έτος το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να θέσει σε τροχιά αποτελεσματικής εφαρμογής μια δέσμη «εναλλακτικών» μέτρων.
Αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύουν, καθορισμό νέων ανώτατων οροφών στις δαπάνες με στόχο «εξοικονομήσεις» πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και καθιέρωση spending reviews στους προϋπολογισμούς όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου ως μέτρο έκτακτης ανάγκης είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα και το ενδεχόμενο περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν προχώρησε.
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ρυθμιστεί προς την Εφορία και τα Ταμεία περίπου 7 δις ευρώ. Περίπου 450.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρύθμισαν χρέη 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εφορία, ενώ περίπου 260.000 ΑΦΜ έκαναν το ίδιο για χρέη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία (στοιχεία έως το βράδυ της Πέμπτης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 4 εκατ. ευρώ των οφειλετών στην εφορία 900.000 ΑΦΜ χρωστούν 1-50 ευρώ και αθροιστικά 1,7 εκατ. χρωστούν έως 250 ευρώ (δηλαδή 12 δόσεις, όσες προσφέρει ήδη και σήμερα η πάγια ρύθμιση και δεν χρειάζονταν να περιμένουν την έκτακτη με τις 120 δόσεις). Για αυτούς τους οφειλέτες η ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν πρακτικά αχρείαστη.