«Από την ίδρυσή του το ΚΚΕ υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, εθνικότητα και θρησκεία, αποτελώντας τον πιο συνεπή και αδιάλλακτο αντίπαλο του ρατσισμού και του ναζισμού, ακριβώς γιατί παλεύει για την ανατροπή του καπιταλιστικού κοινωνικο-οικονομικού συστήματος που γεννά και αναπαράγει αυτές τις αντιδραστικές ιδεολογίες και τις αντίστοιχες πολιτικές πρακτικές», τονίζεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για
«τις λεγόμενες “αντιρατσιστικές” προτάσεις νόμων».

Υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική βάση του ρατσισμού και του ναζισμού βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική σχέση ιδιοκτησίας και ενισχύεται από τον αντικομουνισμό, την ανιστόρητη-αντιδραστική εξομοίωση φασισμού-κομμουνισμού, τη θεωρία των «άκρων», την απέχθεια προς το εργατικό κίνημα και την εχθρική στάση απέναντι σε άλλες φυλές ή εθνότητες και στους μετανάστες, το ΚΚΕ τονίζει ότι «γι’ αυτό και η ρατσιστική, ναζιστική προπαγάνδα και δράση, όπως και η οργανωμένη έκφρασή τους που είναι κυρίως η Χρυσή Αυγή, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με νόμους και τυπικές απαγορεύσεις μέσα στον καπιταλισμό και το αστικό πολιτικό σύστημα».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η θέση αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από την εμπειρία σειράς χωρών όπου οι απαγορεύσεις δεν έχουν εμποδίσει τη λειτουργία και «εγκληματική δράση πληθώρας ρατσιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων», όσο και από την εμπειρία της Ελλάδας «όπου σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόστηκε η ισχύουσα ειδική αντιρατσιστική νομοθεσία, ούτε και οι γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, παρ’ όλη την επικίνδυνη αύξηση των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο».

«Αυτό δεν οφείλεται σε νομική ή διοικητική ανεπάρκεια, αλλά στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» προσθέτει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, αναφέρεται ότι το εργατικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή συμμαχία «παλεύει με κάθε μέσο για να συντριβούν από τον ίδιο το λαό οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές θεωρίες και πρακτικές» και υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ «θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη νομικού πλαισίου που θα τιμωρεί την παρότρυνση σε ρατσιστικές συμπεριφορές και, ακόμη περισσότερο, τις ίδιες τις ρατσιστικές πράξεις και εγκλήματα, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα μέσω της νομοθεσίας, αλλά για να μπορεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να αξιοποιεί ακόμη και την παραμικρή δυνατότητα για την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως οι μετανάστες, για την υπεράσπιση της ίδιας της ενότητας της εργατικής τάξης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι, τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και όλα τα αστικά κόμματα «που τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος θα φανεί καλύτερος «αντιρατσιστής» έχουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, υπερασπιστεί, εφαρμόσει ή ανεχτεί θεωρίες και πρακτικές που ενισχύουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Είναι βαθιές και γνωστές οι σχέσεις που έχουν οι ρατσιστικές-ναζιστικές οργανώσεις με τμήματα του κεφαλαίου και με το ίδιο το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του και αυτό έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές».

«Εξ άλλου, τα κόμματα που δεν αμφισβητούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, ακόμη κι αν αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερά», έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στο άνοιγμα του δρόμου για τα ρατσιστικά, ναζιστικά κόμματα, ανεξάρτητα από την αντιφασιστική-αντιρατσιστική τους ρητορική», προσθέτει, το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «οι αντιπαραθέσεις με αφορμή το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» αντανακλούν τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, υπαρκτές αντιθέσεις γύρω από το αστικό δίπολο «εθνικισμός-κοσμοπολιτισμός», αντιθέσεις τμημάτων της άρχουσας τάξης σχετικά με τις διεθνείς τους συμμαχίες, ενώ συγχρόνως εξυπηρετούν σκοπιμότητες μικροκομματικές-εκλογικές, αποπροσανατολισμού του λαού και αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι εξαρχής είχε επισημάνει πως η «παρέλαση «αντιρατσιστικών» νομοσχεδίων» δεν είναι καθόλου αθώα υπόθεση καθώς «συντάχθηκαν ενσωματώνοντας στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας συγκεκριμένη απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ του 2008 που, με προκάλυμμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ανοίγει το δρόμο για διώξεις σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και ριζοσπαστικών μαζικών οργανώσεων, ποινικοποιεί την ιστορική άποψη που είναι αντίθετη με την κυρίαρχη αστική, τις ιδέες και τη δράση που αμφισβητούν την κυρίαρχη ιδεολογία, πρώτ’ απ’ όλα την ιδεολογία και δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων».

Το ΚΚΕ αναφέρει πως και το αρχικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη όσο και οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους «υλοποιούν την αντιδραστική νομοθεσία και προπαγάνδα της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών» και επισημαίνει πως «η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί την πιο συνεπή μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της αντιδραστικής απόφασης της ΕΕ, ενώ η πρόταση της ΝΔ παρέχει προκλητική ασυλία σε κάθε αστυνομικό, εκπαιδευτικό, ιερέα να παρακινεί ελεύθερα σε ρατσιστικές συμπεριφορές και εγκλήματα. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να τις ψηφίσει».

Το ΚΚΕ αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αφού μέχρι τώρα έχει αλλάξει τουλάχιστον τρεις φορές θέση, κατέληξε σε δική του πρόταση στην αιτιολογική έκθεση της οποίας «αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται και δημιουργεί αυταπάτες στο λαό θεωρώντας ως αιτίες της αύξησης των ρατσιστικών κρουσμάτων την ανεπάρκεια του νομικού πλαισίου και τις κακές διοικητικές πρακτικές».

Επίσης, το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν καταδικάζει την απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ, αντίθετα την εξωραΐζει, αποδίδοντας τη μέχρι τώρα αποτυχία ενσωμάτωσής της σε λαθεμένη δήθεν κατανόηση από την κυβέρνηση του πραγματικού της στόχου. Επικαλείται τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ν. Μούιζνιεκς και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που εντάσσουν στην ίδια κατηγορία το ρατσισμό με τα «εγκλήματα μίσους» και τις ρατσιστικές οργανώσεις με τις «εξτρεμιστικές» ομάδες».

«Η Χρυσή Αυγή, με τη δική της πρόταση, δείχνει άλλη μια φορά το ρατσιστικό της μένος, αναμασώντας μάλιστα τις θεωρίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, ότι η μετανάστευση ξεριζωμένων λαών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις πολύπλευρες επεμβάσεις αποτελούν «ασύμμετρη απειλή»« επισημαίνει το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει τονίζοντας ότι «με αφορμή και τη συζήτηση που άνοιξε για τα όρια της «ελευθερίας του λόγου», το ΚΚΕ δηλώνει ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία προσπάθεια περιορισμού, αντίθετα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα διάδοσης της αντίληψης και της δράσης για ανατροπή του καπιταλισμού».