Την προέλευση των 98 εκατομμυρίων δραχμών που κατέβαλε, μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου, η Blue Bell για την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους αναζητεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ο δικηγόρος Γρηγόρης Μούργελας, που λειτούργησε με εντολή του Νίκου Ζήγρα ως πληρεξούσιος της εξωχώριας εταιρίας, κατέθεσε σήμερα και υποστήριξε ότι το τίμημα καταβλήθηκε εκτός συμβολαιογραφείου, από συνάλλαγμα που εμβάστηκε σε λογαριασμό του, το οποίο δραχμοποίησε.
Ο ισχυρισμός του αυτός, ωστόσο, δεν συμπίπτει με αυτόν που προέβαλε στο δικαστήριο ο Νίκος Ζήγρας, ότι δηλαδή το ακίνητο -που κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου- αγοράστηκε με χρήματα που μέσω του ιδίου παρέδωσε σε βαλίτσα ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης.
Η άποψη αυτή του μάρτυρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έδωσε την ευκαιρία στην πλευρά του πρώην υπουργού να ρωτήσει εάν πήρε ποτέ στα χέρια του βαλίτσα με 80 εκατομμύρια δραχμές.
«Όχι», απάντησε γελώντας ο δικηγόρος, ενώ νωρίτερα απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα είπε: « Η αγορά έγινε με επιταγές. Το επιβεβαιώνει η τράπεζα, έγινε με συνάλλαγμα».
– Πρόεδρος: Το θέμα είναι ποιος κατέθεσε τα χρήματα στον λογαριασμό σας. Αυτό πρέπει να δούμε.
Η υπεράσπιση Ζήγρα σχολίασε ότι ο μάρτυρας έχει δεσμευτεί από το στάδιο της ανάκρισης να προσκομίσει στοιχεία για την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού εκείνο το διάστημα, κάτι που δεν έχει πράξει.
Έτσι, το δικαστήριο ζήτησε από τον κ. Μούργελα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, να έχει ζητήσει τα σχετικά παραστατικά από την τράπεζα και να τα προσκομίσει στη διαδικασία.
Ο κ. Μούργελας κατέθεσε ότι το 1998, ο Νίκος Ζήγρας τού ζήτησε να κάνει τη μεταβίβαση των διαμερισμάτων στη Δεινοκράτους και να παραστεί ως πληρεξούσιος της Blue Bell.
«Είχα καταλάβει ότι είναι επιχειρηματίας. Μου είπε: Να σου κάνω εσένα πληρεξούσιο να το αγοράσεις εσύ για λογαριασμό της Blue Bell», σημείωσε ο μάρτυρας.
– Εισαγγελέας (Γ. Αδηλίνη): Ποιός ήταν ο Ζήγρας για σας; Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τον κ. Τσοχατζόπουλο;
– Γρ. Μούργελας: Τον Τσοχατζόπουλο τον γνώρισα το 1991. Ήταν μία κοινωνική σχέση. Δεν ήταν φιλική σχέση, δεν βγαίναμε έξω για να φάμε. Μέσα από το περιβάλλον του, γνώρισα τον κ. Ζήγρα. Η εικόνα που είχα για τον Ζήγρα ήταν ότι ήταν ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Και αυτή η πεποίθηση που είχα, είχε μία βάση.
– Γ. Αδηλίνη: Είχατε καμία υποψία ότι πίσω του ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος;
– Γρ. Μούργελας: Καμία υποψία. Το συμβόλαιο που έφτιαξα ήταν απολύτως διαφανές.
– Γ. Αδηλίνη: Είχατε ποτέ συζητήσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο για τον κ. Ζήγρα;
-Γρ. Μούργελας: Όχι.
– Γ. Αδηλίνη: Σήμερα τι εκτιμάτε; Έχετε κάποια κρίση να διατυπώσετε; Η αγορά αυτή, πιστεύετε, έγινε για τον κ. Ζήγρα ή τον κ. Τσοχατζόπουλο;
– Γρ. Μούργελας: Δεν θέλω να απαντήσω.
Οι ισχυρισμοί του κ. Μούργελα προκάλεσαν την έκρηξη του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος πήρε τον λόγο και εκνευρισμένος ζήτησε από τον μάρτυρα να «θυμηθεί» ότι γνωρίστηκαν στο γραφείο «του πρώην υπουργού, που κάνατε συσκέψεις», ενώ υποστήριξε ότι η ιδέα για την ίδρυση της εξωχώριας ήταν δική του (σ.σ. του κ. Μούργελα).
– Ν. Ζήγρας προς τον δικηγόρο: Μήπως σας γνώρισα στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου που κάνατε συσκέψεις;
– Πρόεδρος (προς τον κατηγορούμενο): Εσείς δηλώνατε κάτοικος Γερμανίας;
– Ν. Ζήγρας: Έτσι μου είπαν να δηλώσω…
– Πρόεδρος: Πότε ιδρύθηκε η Blue Bell;
– Ν. Ζήγρας: Το 1997.
– Πρόεδρος: Ποιο ήταν το ΔΣ της Blue Bell;
– Ν. Ζήγρας: Δεν το θυμάμαι. Εγώ δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να αγοράσω το ακίνητο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μου είπε να πάω στον Μούργελα. Μου είπε ότι θα αγοράσουμε ένα ακίνητο. Ήταν παρών ο Μούργελας και είπε να κάνουμε μία offshore.
– Πρόεδρος: Και άλλη offshore; Κύριε Μούργελα έγιναν αυτά;
– Γρ. Μούργελας: Όχι.
– Ν. Ζήγρας: Ποιος μεσολάβησε για την αγορά του ακινήτου; Ας μας το πει επιτέλους ο κ. Τσοχατζόπουλος! Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Για όνομα του Θεού! Όλο αγόραζε ο Ζήγρας, αλλά όλα πήγαιναν στον Άκη Τσοχατζόπουλο!
– Πρόεδρος: Πώς τα θυμάστε όλα αυτά; Εδώ δεν θυμάστε ποια είναι τα μέλη του ΔΣ της Blue Bell.
Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό είχε συχνές επαφές ως το τέλος της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο κ. Τσοχατζόπουλος «είχε έντονη επικοινωνία μαζί μου για θέματα νομικά, οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά».
Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Τρίτη.