«Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση. Ακολουθεί όμως ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα φέρει τη χώρα και πάλι στο φως», επισημαίνεται σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη διεθνή έκδοση των New York Times, την International Herald Tribune, στο οποίο σχολιάζεται ο δρόμος της χώρας μας προς την οικονομική ανάκαμψη.
Ο αρθρογράφος Hugo Dixon υπογραμμίζει πως παρότι το 2013 αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, ευελπιστεί πως η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη. «Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, μπορεί να ξεσπάσει ξανά πολιτική κρίση, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κίνδυνοι και διεθνών κλυδωνισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στα θετικά σημεία της κατάστασης στην Ελλάδα παρατηρεί «τη συνοχή» της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι «η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει υποχωρήσει, σε αντίθεση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ».
Ωστόσο, παρά τα ζοφερά μακροοικονομικά στοιχεία και τα πολλαπλά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Αθήνα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας.
Σε ό,τι αφορά δε το τραπεζικό σύστημα, οι New York Times αναφέρονται στα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και το κλείσιμο των μη βιώσιμων. «Είναι τραγικό το ότι αυτό δεν έγινε στην αρχή της κρίσης, κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Ο Hugo Dixon αναφέρεται, επίσης, στο ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει τα χρέη της προς τους επιχειρηματίες και στην αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, επισημαίνοντας πως «αν η Ελλάδα διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς, υπάρχουν ελπίδες να συμφωνήσει η ευρωζώνη για μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους».
Σχολιάζει, επίσης, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα αν θεωρεί ότι μπορεί να τις κερδίσει. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να καταλήξει σε μπούμερανγκ, αναφέρουν οι New York Times.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα θα ήταν το ενδεχόμενο διολίσθησης της Κύπρου, ώστε να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Σε κάθε περίπτωση όμως, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ήταν πριν από χρόνια. Μάλλον η χώρα θα τα καταφέρει», καταλήγει το δημοσίευμα.