Την πλήρη συμπαράσταση του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και όλων των Ελλήνων στη δύσκολη μάχη που δίνει ο κυπριακός λαός, εξέφρασε στον κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει η κυπριακή βουλή τονίζοντας ότι έχει μπροστά της εξίσου δύσκολο έργο το οποίο όμως είναι αναγκαίο.
«Και το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ζήσει ανάλογες στιγμές. Έχουμε βιώσει την σκληρότητα των διαπραγματεύσεων και ξέρουμε ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Η κρισιμότητα αυτή ωστόσο δεν αναιρεί τη σταθερότητα των απόψεων μας όσον αφορά στο εθνικό ζήτημα, ούτε φυσικά συνεπάγεται με παραίτηση από τη μάχη για την πορεία του ζητήματος», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πλάι στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία περιήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Ομήρου επέκρινε έντονα την στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο πρόβλημα της Κύπρου, κάνοντας λόγο για ανάλγητη συμπεριφορά.
«Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι ισχυροί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο που θα ήταν αναμενόμενος από εταίρους. Δηλαδή, η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης δεν επεδείχθη αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αντίθετα, υπήρξε μια σκληρή, ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο όταν χρειάστηκε να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης», τόνισε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε:
«Τα μέτρα που επεβλήθησαν και περιελάμβαναν το πρωτοφανές μέτρο της αφομοίωσης καταθέσεων, έπληξαν καταστροφικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και ευρύτερα τις υπηρεσίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται ή στηριζόταν η Κυπριακή οικονομία για πολλές δεκαετίες.
Άδικες και συκοφαντικές κατηγορίες, περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί «φορολογικού παραδείσου», διατυπώθηκαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ, όταν η Κύπρος εντάχθηκε το 2008 στην Ευρωζώνη οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις που είχαν γίνει, απέδειξαν ότι πληροί πλήρως όλα τα κριτήρια και τους κανόνες κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος».
«Θα αντιμετωπίσουμε όμως όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Άλλωστε, ξέρουμε από δυσκολίες. Το απέδειξε ο λαός μας και το 1974 μετά τη φοβερή τραγωδία, με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, με 200.000 πρόσφυγες, με αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους και θύματα εκείνης της τραγωδίας. Σταθήκαμε στα πόδια μας και ξαναζωντανέψαμε την Κυπριακή οικονομία», κατέληξε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.