Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ενδεχόμενη σύγκρουσή του από τη θέση της κυβέρνησης με το Βερολίνο συνεπάγεται ένα ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως προκύπτει από τα όσα είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
«Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σ΄ αυτό το ενδεχόμενο. Κι αυτό δεν εξαρτάται μονάχα από τη στάση της Ελλάδας υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να το δούμε να μας προκύπτει και μέσα από άλλες περιπτώσεις, μέσα από την περίπτωση της Ισπανίας, της Ιταλίας και πάει λέγοντας..», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πάνος Σκουρλέτης ερωτώμενος σχετικά, με αφορμή τα όσα δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά.
Ο κ. Σκουρλέτης χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιλέξει η Γερμανία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, υπογράμμισε, πάντως, ότι προς το παρόν «οι κυρίαρχες δυνάμεις δεν έχουν κάνει την επιλογή της διάλυσης του ευρώ».
Και βασιζόμενος σε αυτή την παραδοχή τεκμηρίωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Γερμανία μπορεί να καμφθεί αν υπάρξει μία συμμαχία χωρών που θα της εναντιωθούν, σημειώνοντας ότι «η εκλογή μιας κυβέρνησης με κορμό την αριστερά στην Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα διευκολύνει και θα επιταχύνει αντίστοιχες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».
«Δεν είναι επιλογή μας η Ελλάδα να τραβήξει μοναχικό δρόμο. Δεν έχουμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι υπάρχουν εύκολες μοναχικές πορείες. Και το δίλημμα για μας δεν είναι να διαχειριστούμε την εθνική μιζέρια και την εθνική λιτότητα έναντι της μνημονιακής ευρωπαϊκής λιτότητας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς κι αυτές τις πολιτικές. Ο εχθρός δεν είναι το νόμισμα, αλλά τι κρύβεται κυρίως πίσω από το νόμισμα. Δηλαδή το νόμισμα λειτουργεί ως ένα πέπλο. Πίσω απ΄ αυτό το πέπλο υπάρχουν κυρίαρχες πολιτικές, αντιαναπτυξιακές, ακραίας λιτότητας. Αυτές μπορούμε να τις βρούμε απέναντί μας ως χώρα είτε είμαστε εντός της ευρωζώνης, είτε είμαστε εκτός της ευρωζώνης. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Και είναι αποπροσανατολιστικό τελικά το να θεωρούμε ότι το μείζον είναι το θέμα του νομίσματος μέσα από μια τέτοια προσέγγιση», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
«Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η επιλογή μας είναι η ανεύρεση λύσης εντός της ευρωζώνης. Κι εκεί στηρίζεται και όλη η ανάλυσή μας», πρόσθεσε,
Σε σχέση με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με άλλα κόμματα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ότι εμείς διαμορφώνουμε μια πολιτική βάση για ενδεχόμενες συνεργασίες. Αυτή η πολιτική βάση έχει ως στοιχείο της την ακύρωση, την καταγγελία – πέστε το όπως θέλετε, την ουσία με ενδιαφέρει να καταλάβουμε – του μνημονίου. Είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να κάνεις και επαναδιαπραγμάτευση, να μπορείς να ακολουθήσεις μια διαφορετική πορεία».
Και πρόσθεσε: «Όποιος συμφωνεί σε αυτή την προγραμματική βάση, βεβαίως μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή και αυτό να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη συνεργασία. Αλλά θα προϋπέθετε να αλλάξουν πλήρως τις σημερινές του πολιτικές τοποθετήσεις, όσοι θα αποφασίσουν να συμπράξουν σε μια τέτοια προσπάθεια. Και κάτι άλλο ακόμα. Θα προϋπέθετε να είναι και φερέγγυοι πολιτικά. Γιατί οι άνθρωποι που πραγματικά ευθύνονται, μέσα από τις προσωπικές τους επιλογές, για τη σημερινή πολιτική, έχουν εξυπηρετήσει μέσα από κυβερνητικές θέσεις αυτή την πολιτική, νομίζω είναι πολιτικά αναξιόπιστοι».
Επιβεβαίωσε δε την διεύρυνση του εκλογικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν πια τα μεσοστρώματα. Το πέλαγος των αυτοαπασχολουμένων, των μικροεπιχειρηματιών, έχουν περιθωριοποιηθεί πλήρως, σπρώχνονται προς τα κάτω της κοινωνικής πυραμίδας. Προφανώς απευθυνόμαστε και προς αυτούς και ένα μεγάλο μέρος μας έχει εμπιστευτεί και στις προηγούμενες δύο εκλογικές μάχες».
Και κατέληξε τονίζοντας: «Το διακύβευμα είναι το εξής σήμερα. Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και η αντικατάστασή της από ένα εναλλακτικό προοδευτικό ριζοσπαστικό σχέδιο. Στη βάση αυτή θέλουμε να συνεργαστούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και στη βάση αυτή νομίζω ότι συγκροτούμε τις συμμαχίες μας».