Για μιαν «άλλη εποχή» για το ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με την υπερψήφιση απόψε το βράδυ και επί των άρθρων, του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας.
Στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους εξαφάνισης της παθογένειας των «μαϊμού συντάξεων», που επιτυγχάνεται όπως τόνισε, με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», από το οποίο ο κρατικός Προϋπολογισμός θα εξασφαλίσει ετησίως 478 εκ. ευρώ. Με ιδιαίτερη δε, ικανοποίηση, χαιρέτισε και την «αναβίωση πολιτικών των κατηργημένων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, ο οποίος γίνεται πιο ισχυρός και πιο μεγάλος».
Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να απορρίψει πληθώρα προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφήν τροπολογιών από την αντιπολίτευση αλλά και την συμπολίτευση, όπως η συνέχιση της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για όλους τους εγγεγραμμένους αναπήρους που δεν έχουν επανεξεταστεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας με ευθύνη των τελευταίων (το νομοσχέδιο δίνει μονάχα εξάμηνη παράταση στις συντάξεις), η καταβολή συντάξεων ΟΓΑ στους νεοπρόσφυγες Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές όλο το έτος προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, η εξαίρεση των 380 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας από τον ν.3996, ο διορισμός των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του ΑΣΕΠ και η αποκατάσταση των διορισμένων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 κ.ά.
Προηγουμένως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθ. Δαβάκη (ΝΔ), είχε αποκλείσει για τους ίδιους δημοσιονομικούς λόγους, το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, εκείνοι οι αγρότες που είχαν ήδη προκαταβάλλει δύο εξάμηνα εισφορές για να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς – ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν το 1948. Ο εισηγητής της ΝΔ, επανέφερε αίτημα για ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης με εργαζομένους (πρόταση που επανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης αλλά έχει απορρίψει το υπουργείο Οικονομικών).
Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κατά τα άλλα και σε δύο νέα προγράμματα που αφορούν την ένταξη 35.000 νέων μέχρι 29 ετών στην αγορά εργασίας (η χρηματοδότηση με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), και την απασχόληση 10.000 νέων σε τουριστικές επιχειρήσεις. Τόνισε δε, πως και η εξαγγελία για την καταβολή βοηθήματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής της, μετά την χθεσινή δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης, υπερασπίστηκε την αλήθεια των τελευταίων ανακοινώσεων του υπουργείου Εργασίας για 51.551 καταχρηστικές συντάξεις, σημειώνοντας πως «το νούμερο αυτό δυστυχώς θα ανέβει ακόμα περισσότερο, καθώς εκκρεμεί η έρευνα σε έναν πληθυσμό άνω των 500.000 που αφορά τις συντάξεις χηρείας».