Έντονος προβληματισμός για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης στις σημερινές συνθήκες, αναπτύχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. Νίκου Ανδρουλάκη, της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά και των Κώστα Σκανδαλίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του Μιχάλη Καρχιμάκη και της Τόνιας Αντωνίου οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναδεί τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και να διαφοροποιείται από αυτήν όταν διαπιστώνει ότι οι θέσεις του είναι διαφορετικές. Επίσης κάποιοι ζήτησαν να γίνεται και κριτική στη ΝΔ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειοψηφία των μελών του οργάνου τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της συμφωνίας των τριών κομμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και κατανομή ρόλων σε πρόσωπα στη βάση πολιτικών επιλογών και όχι σε μια απλή εναλλαγή προσώπων σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, για τον οποίο δεν έγινε συζήτηση, αλλά όλοι κινούνται στο κλίμα ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας το θέμα ανοίγει ανεξάρτητα από το πότε θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς. Πρέπει να δούμε όλο το πακέτο, ήταν μια χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε.
Στην ίδια λογική, για τις σχέσεις κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ, ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Κινήματος στη δευτερολογία του. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κομμάτων, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης και επεξεργασία προτάσεων που μπορεί να γίνουν κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να παρεμβαίνει μόνο σε τομείς που η κυβερνητική πολιτική ασκείται από δικά του στελέχη.
Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό PSI, ενώ σχετικά με τα 2 δισ. που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις κυπριακές Τράπεζες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να αναδεικνύεται η ακρότητα της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι πλήρως ανεφάρμοστη.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προχώρησαν τις αναφορές του κ. Βενιζέλου (πρωτολογία) στο ρόλο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει επιτακτικά το θέμα, όπως είπαν η Φώφη Γεννηματά και ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ατζέντα των συζητήσεων και για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος. Ήδη, όμως, παρόμοια θέματα έχει αποφασιστεί να θέσει ο Φίλιππος Σαχινίδης στη συνάντηση των υπευθύνων Οικονομικών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που θα γίνει στις 11 Απριλίου στην Ιρλανδία.
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι στην Ευρώπη οι εθνικές πολιτικιές έχουν ξεπεράσει τις ιδεολογικές συγγένειες και εκτίμησε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ πληττόμενων χωρών στη βάση βιωμάτων, ενώ αναρωτήθηκε αν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν περισσότερη σχέση με ορισμένα σοσιαλιστικά κόμματα του βορρά ή με ορισμένα χριστιανοδημοκρατικά του νότου. Υπήρξε έντονη απογοήτευση από τη στάση της Γαλλίας και έντονος προβληματισμός για το μοντέλο που προτείνουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τόσο σε ότι αφορά στην παραγωγική βάση, όσο και στην ανεργία και σε άλλα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών.
Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι είναι άλλο ο εξορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου και άλλο η λιτότητα. Αναφέρθηκε επίσης και στο οργανωτικό πρόβλημα του Κινήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στις οργανώσεις περιθώρια ώστε να αναπτύξουν την αυτοδιάθεση και την αυτοοργάνωσή τους. Για το θέμα αυτό οργανώνεται εξόρμηση κλιμακίων στην περιφέρεια το σαββατοκύριακο.
Στη συνεδρίαση του οργάνου ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά θέματα, τόνισε ότι προεκλογικά και μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί στο λαό δύο αλήθειες, η μια από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εντός του ευρώ και το ΚΚΕ ότι η λύση υπάρχει εκτός του κοινού νομίσματος.
Θέμα τέθηκε και για το νομοσχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Θ. Μωραϊτης υποστήριξαν ότι παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν με παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πρόβλημα με τα κριτήρια, τα οποία, όπως είπαν, δεν εφαρμόζονται ενιαία σε όλη την επικράτεια και ότι, παρά τις αλλαγές, διατηρούνται κατάλοιπα της πελατειακής λογικής που χαρακτήριζε από την αρχή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σχετικά με την κατάθεση Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, υπήρξε ανεπίσημος σχολιασμός που αφορούσε στην αξιοπιστία του μάρτυρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο κ. Διώτης έχει πει πολλά πράγματα τα οποία αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν ήταν έτσι. Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε πει ότι δεν είχε το περίφημο στικάκι και αποδείχθηκε πως όχι μόνο το είχε αλλά και το είχε αντιγράψει, χωρίς κανένας να γνωρίζει πόσα αντίγραφα έκανε.