«Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνουν, θα κρίνει αν θα λειτουργήσουν ως εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, ή ως μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων, δηλαδή μήτρα νέων μεγάλων κρίσεων» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο που υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα και ο σχεδιασμός για το μέλλον.
«Συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο: να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους» είπε ο Ν. Παππάς, στην ομιλία του στην εκδήλωση που είχε τον τίτλο: «Το Αύριο, Σήμερα για Όλους-Τι παραλάβαμε, τι καταφέραμε, πως συνεχίζουμε».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «στα τρία αυτά χρόνια δουλέψαμε ομαδικά, μεθοδικά, σκληρά για να επιτευχθεί ένα σπουδαίο έργο» και πρόσθεσε ότι «παραλάβαμε μια κατάσταση, στο τέλος του 2014, με τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα ψηφιακά έργα, να είναι ‘παγωμένα’ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Επίσης, σημείωσε ότι «δεν υπήρχε καμία μέριμνα, καμία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική» και όσον αφορά τις συνδεσιμότητες, «η Ελλάδα ήταν κολλημένη στην εποχή του χαλκού».
«Για κάποιους, μείωση του κόστους στο Δημόσιο ήταν οι απολύσεις. Για εμάς όμως, δεν ήταν αυτός ο δρόμος για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Για εμάς, ο ορθός δρόμος ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων για όλο το Δημόσιο, που θα μας προσφέρει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο: Να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, παρουσίασαν το έργο του τομέα τους, ενώ προβλήθηκε ένα σχετικό βίντεο.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Με προσήλωση στο στόχο της ψηφιακής ανάπτυξης, σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και παραδίδουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις, ψηφιακά έργα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή στην πόλη και στο χωράφι, που αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, που επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης. Ψηφιακά έργα, που εξασφαλίζουν για την επόμενη μέρα, τη δημιουργία χιλιάδων καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και στην κοινωνία».
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε ότι «βασικός στόχος μας τα τέσσερα αυτά χρόνια, υπήρξε η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος υποδομών σε δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας».
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον υφυπουργό ΨΗΠΤΕ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Λευτέρη Κρέτσο, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «με το ‘μαύρο’ στην ΕΡΤ και το άναρχο τοπίο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι πια παρελθόν, αλλά και με τη θέσπιση μιας σειράς εργαλείων για την ενίσχυση του Τύπου, η ενημέρωση στη χώρα βρίσκεται πλέον σε στέρεα θεμέλια. Επιπλέον, η ολόπλευρη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών κάθε είδους, συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και φέρνει την πολιτιστική παραγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Φλωρεντής, σημείωσε: «Ως γενική γραμματεία συμμετέχουμε στη γενικότερη μεταρρύθμιση του κράτους, στοχεύουμε στην ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου, ενισχύουμε και στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό του, προχωρήσαμε σε τεχνικές και κτηριακές αναβαθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του, ενώ συμμετέχουμε στο γενικότερο σχεδιασμό εθνικών συνεργασιών με άλλα κράτη. Συμβάλλαμε από κοινού στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός έργου αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση ενός κρίσιμου πολιτικού σχεδιασμού».
Επίσης, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της γραμματείας κατά τους 21 μήνες της λειτουργίας της, επισημαίνοντας, ότι ο τομέας της επικοινωνιακής διαχείρισης έκτακτων συμβάντων ουδέποτε στο παρελθόν μελετήθηκε συνολικά και με οργανωμένο τρόπο από την ελληνική Πολιτεία. Η Φ. Παντιώρα υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη εκπονήσει εγχειρίδιο οδηγιών επικοινωνίας προς τους φορείς της κεντρικής διοίκησης για περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών καταστροφών και συντάσσουμε Εθνικό Επικοινωνιακό Σχέδιο για περιπτώσεις κρίσεων, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Όσον αφορά στο προσφυγικό, σημείωσε ότι η γραμματεία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για όλες τις πτυχές του ζητήματος, υλοποιεί περιοδικές έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ενημερώνει διαρκώς τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και παράλληλα στηρίζει δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών καθώς και στην καταπολέμηση συμπεριφορών ρατσισμού και ξενοφοβίας.