«Η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται πρώτη στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου του 2014, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τόσο ότι φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, όσο το ότι το συνολικό ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης θα είναι μικρότερο.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. «Έχουμε ξεκινήσει την αξιολόγηση θέσεων και εργαζομένων στο Δημόσιο. Μέσα στο 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Όσοι αποδειχθούν επίορκοι, ή “κοπανατζήδες”, ή προσλήφθηκαν με πλαστά στοιχεία θα απολυθούν», σημείωσε και τόνισε ότι προωθείται σύστημα με επαληθεύσεις και πρόστιμα.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει αδιέξοδο» και ότι όπως επισημαίνει η τρόικα και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στην έγκριση της εκταμίευσης. Επισήμανε, επίσης, ότι δε χρειάζεται η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να εγκριθεί η δόση του Μαρτίου. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι σε μια σειρά από θέματα, «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

«Θα στηρίξουμε την Κύπρο.Θα συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της χωρίς να εκτροχιαστεί η Ελλάδα», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κάνουμε προσπάθεια κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα». «Θα συζητήσουμε τέσσερις τομείς για την καταπολέμηση της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συζητάμε ήδη τον επανασχεδιασμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των νέων», ενώ προανήγγειλε σειρά μέτρων για τις οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα μέλος εργαζόμενο. Απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, ενώ προανήγγειλε νομοσχέδια για την απλοποίηση των επενδύσεων. «Θα ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Επίσης θα συζητήσουμε θέματα για την ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Θα τεθεί σύντομα και το πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών σε επιχειρήσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε για «μια πραγματιστική προσέγγιση των θεμάτων της ΕΕ». «Το Μάιο θα συζητήσουμε στην ΕΕ θέματα ενέργειας. Θα μιλήσουμε για την προοπτική παροχής ενέργειας στην Ευρώπη», ανέφερε. Δήλωσε σχετικά με τη Ρωσία, ότι υπήρξε συμφωνία για διμερή συνεργασία, ενώ για τη Συρία έκανε λόγο περί επιδείνωσης της ανθρωπιστκής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα προωθεί εκτεταμένες αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο Α. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας που εμποδίζει κυρίως τις ΜμΕ επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Έφερε για παράδειγμα την κατάργηση περιττών αγορανομικών διατάξεων, καθώς και την απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις τουριστικές δραστηριότητες, τις πωλήσεις τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και ειδικότερα το λιανικό εμπόριο.

Τέλος, σε σχέση με τα εσωτερικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μου».