Την αντιμετώπιση της ανεργίας θέτει ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «χωρίς να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και χωρίς να αναληφθούν πολύ μεγάλες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορούμε να στείλουμε τα μήνυμα που περιμένει η κοινωνία για να αποκτήσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας».

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Οι προτάσεις μας για την ανεργία και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουν κατατεθεί προ πολλού με τη μορφή προτάσεων νόμου, έχουν εξειδικευθεί δημοσιονομικά και τεχνικά και θέλω να πιστεύω ότι και η συζήτηση με την τρόικα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τις αναγκαίες κινήσεις από τη μεριά της ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως γιατί χρειάζεται μεταφορά πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υλοποιηθεί η πρότασή μας, να στηριχθούν 500.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν 200.000 προσωρινές θέσεις εργασίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η βάση της συζήτησης και με την τρόικα θα πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Όσον αφορά τα ανοίγματα που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι αρνητικός στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, δέχεται όμως πως «για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες χρειάζεται μια μικρή περίοδος επώασης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι το κόμμα έχει επιχειρηθεί να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος της Μεταπολίτευσης, «δεν είναι όμως έτσι και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησαν στις δικές μας στρατηγικές επιλογές».

Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και μετά το πρόσφατο συνέδριο, ο Ευ. Βενιζέλος τονίζει: «το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θα ανέβει μαζί της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρώτα θα ανέβει η χώρα και μετά το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας.