Εξαιρετικά θετικά αξιολογεί η Αθήνα την επίσκεψη του γάλλου προέδρου που έδειξε να κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει φθάσει η ελληνική κοινωνία.
«Δεν ζητώ άλλες θυσίες» είπε ορθά – κοφτά δίνοντας σήμα ότι αν η χώρα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της δεν θα υπάρξει πίεση για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Όμως από την άλλη πλευρά δεν μίλησε ο Ολάντ για διόρθωση του προγράμματος ή χαλάρωση καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μπορεί να ανοίξει τέτοιο θέμα σε αυτή τη φάση».
Οι αναφορές του Ολάντ στην ανεργία των νέων, τα προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για την ενίσχυση των ανέργων και οι προοπτικές ανάπτυξης που στήριξε αποτελούν μείζονες προτεραιότητες στην ατζέντα Σαμαρά. Στην κυβέρνηση αποδίδουν τεράστια σημασία στη δέσμευση του γάλλου προέδρου να συμμετάσχει το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων με κεφάλια στο Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δημιουργείται στην Ελλάδα. «Αφενός ενισχύεται η πεποίθηση πέραν των φραστικών αναφορών ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σταθερός επενδυτικός προορισμός» λένε στην κυβέρνηση.
Όμως πιο πολλά χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσε η δήλωση Ολάντ για τα ελληνικά κοιτάσματα και το θέμα των ερευνών. Ουσιαστικά ο Ολάντ στηρίζει τη μετατροπή σε ευρωπαϊκό θέμα των κοιτασμάτων και των ερευνών που προωθεί η κυβέρνηση. «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει» διαμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο κ. Σαμαράς λίγο πριν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ξεκαθάρισε πως «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί; Γιατί, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων».
Ο γάλλος πρόεδρος εκτός από τον τομέα της ενέργειας ενδιαφέρεται – και το είπε άλλωστε για τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε αποκρατικοποιήσεις- για τις υποδομές, τον κατασκευαστικό τομέα, τον τουρισμό και ύδρευση- ηλεκτρισμό. Αν και ο Ολάντ δήλωσε ότι δεν ήρθε στην Αθήνα για να πουλήσει εξοπλισμούς εντούτοις υπήρξε συμφωνία για δυο γαλλικές φρεγάτες από τις έξι που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή οι οποίες όμως δεν θα αγοραστούν αλλά θα δοθούν με τη μέθοδο του leasing. Στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντική την συμφωνία για τη χώρα ενώ ορισμένοι τη συνδέουν και με τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.