Για ενεργοποίηση δυνάμεων που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτιά, στην εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής (26/05), έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μέσω τηλεοπτικών του δηλώσεων.
Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «οι υποψήφιοι που είναι με τη Νέα Δημοκρατία θα εκλεγούν και θα πάνε να δώσουν ψήφο στον κ. Βέμπερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που -πριν κλείσουν τα μικρόφωνα και πριν κλείσουν τα φώτα της συνέντευξης του πρωθυπουργού για τα θετικά μέτρα- βγήκε να πει ότι αυτά τα μέτρα είναι λαϊκισμός».
Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τομή στη δημόσια συζήτηση την ανακοίνωση των θετικών μέτρων της κυβέρνησης και ως ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί -όπως είπε- είναι η προφανής έλλειψη δυνατότητας από την πλευρά της ΝΔ, να κάνει «ευάριθμες συγκεντρώσεις». «Στη Λάρισα δεν πήγε στην κεντρική πλατεία, πήγε στην πλατεία Ταχυδρομείου και μάλιστα σε μία γωνία για να φτιάξει μία ευθεία που στις τηλεοπτικές εικόνες θα ήταν αποδεκτή, στα Χανιά δεν μάζεψε κόσμο, ενώ δεν κάνει συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Κάνει στο Περιστέρι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε αλλεπάλληλα κύματα ανάδειξης του αντικοινωνικού προγράμματος της ΝΔ», για να υπογραμμίσει ότι «τα αποτέλεσμα αυτού είναι, δυνάμεις οι οποίες είχαν αδρανοποιηθεί τις στιγμές και την περίοδο που εμείς είχαμε πραγματικές δυσκολίες, που δεν είχαμε κλείσει τις αξιολογήσεις, δεν είχαμε ολοκληρώσει τα μνημόνια, δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε τα θετικά μέτρα, να ενεργοποιούνται αυτή τη στιγμή και να διαμορφώνουν μία πολιτική ατμόσφαιρα, η οποία θα καταλήξει σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή».
Σε ό, τι αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε η ανακοίνωση των θετικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ εξήγησε ότι «έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού» και πρόσθεσε: «όποιος διαφωνεί με τα μέτρα μπορεί ευθαρσώς να το πει. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».
Επισήμανε ότι η αντιπολίτευση ψήφισε τα μέτρα, αλλά αναφέρονται «ευθαρσώς» στην ακύρωσή τους, «δηλαδή ότι η 13η σύνταξη δεν είναι στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μπορώ να εγγυηθώ μέχρι την 12η σύνταξη».
Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «τα ψηφοδέλτια επάνω δεν γράφουν απλώς ονόματα υποψηφίων, γράφουν προγράμματα. Υπάρχει ψηφοδέλτιο το οποίο επάνω γράφει “ακύρωση της 13ης σύνταξης”. Και αυτό το ψηφοδέλτιο είναι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας».
Επίσης, σε ό, τι αφορά τη 13η σύνταξη, τόνισε ότι δεν έχει «άλλου τύπου προσέγγιση, επιδοματική», καθώς τη λαμβάνει όποιος είναι δικαιούχος σύνταξης, χωρίς άλλα κριτήρια περιουσίας ή καταθέσεων και πρόσθεσε: «Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι τα περιθώρια τα δημοσιονομικά μπορούν να βελτιωθούν και στο μέλλον και ανάλογα τέτοια βήματα μπορούμε να κάνουμε».
Σημείωσε, επίσης, ότι, παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι παροχές σε είδος, «διότι μία εισφορά υπέρ υγείας, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες, να κτίζουμε τα ΤΟΜΥ όπου έχουν πάει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και γλύτωσαν το 50άρικο, το 60άρικο που θα έδιναν σε ένα γιατρό για να τους κάνει μία απλή εξέταση».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, το ’16, ’17 και ’18 και συμπλήρωσε ότι με την υπεραπόδοση της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης, αυξάνονται οι εισφορές και τα έσοδα για το Δημόσιο και υπάρχουν περισσότερα περιθώρια. «Αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δει βελτίωση στις αποδοχές τους, γιατί αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, παρ΄ ότι που η ΝΔ διαφωνεί και πιστεύει ότι δεν έπρεπε τόσο πολύ να αυξηθεί», είπε ο Νίκος Παππάς.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, απάντησε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, στα τέλη Αυγούστου του ΄15, ενώπιον του ελληνικού λαού είπε καθαρά: “Αυτά κατάφερα, αυτά δεν κατάφερα. Ελληνικέ λαέ θέλεις να συνεχίσουμε;”. Και ο λαός απεφάνθη τον Σεπτέμβριο του ’15. Εκεί τις γνωρίζαμε όλοι τις δυσκολίες. Βεβαίως, θα θέλαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα. Είχε κλείσει όμως ένας κύκλος. Και πήραμε και μάθημα, βεβαίως, διότι από τους διεθνείς συσχετισμούς πάρα πολύ δύσκολα ξεφεύγεις. Μπήκαμε με μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτά που καταφέραμε στην πρώτη διαπραγμάτευση. Έκλεισε όμως ο κύκλος των μνημονίων».
Όπως τόνισε, τον Σεπτέμβρη του ’15 θα εθεωρείτο υπερφίαλος κάποιος που θα έλεγε ότι «την άνοιξη του ’19 θα δίνετε 13η σύνταξη, θα έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια, θα έχουμε αναδιαρθρώσει το χρέος, θα έχουμε λύσει το Μακεδονικό, θα μειώνεται ο ΦΠΑ, θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο υπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι πρώτος» και ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε πως «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε στη θετική πορεία που έχει πάρει η απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, λέγοντας ότι η επιδίωξη είναι για την επόμενη τετραετία, να προστεθούν άλλες 400.000 θέσεις εργασίας, στις ισάριθμες νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί «για να κλείσουμε την κεντρική πληγή της κρίσης».
Είπε ότι θα περίμενε «από όλο το δημοκρατικό φάσμα να υπάρχει μία ελάχιστη συνεννόηση, ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της εργασίας, να υπάρχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί», για να προσθέσει: «Φαίνεται ότι στην αντίπερα όχθη έχουν επικρατήσει οικονομικά δόγματα, τα οποία, εκτός από την αντικοινωνική τους πτυχή, έχουν αποδειχθεί και αναποτελεσματικά».
«Ανατριχιάζω όταν ακούμε τα περί επταήμερης εργασίας», σημειώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και καταληκτικά επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πρότυπο τον Κουρτς και τον Όρμπαν, οι οποίοι έκαναν 12 ώρες εργασίας ημερησίως και 400 ώρες υπερωρίας τον χρόνο που θα τα πληρωθείς σε τρία χρόνια».