Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αφού το ποσό μαζί με το πακέτο για αγροτική ανάπτυξη φθάνει τα 16,3 δις. Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στην Αθήνα θα φθάσουν για την επταετία 2014-2020 περί τα 14,5 δισ., τμήμα των οποίων θα πάει στην ανεργία των νέων από το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε.
Επιπλέον 1,8 δις θα ενισχύσει τον αγροτικό τομέα και τα κονδύλια φθάνουν για τον πρωτογενή τομέα στα 3,9δις συνολικά. Είναι εξαιρετικά πιθανόν μετά το 2016 ότι θα αυξηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ Σαμαρά κατά 2 δις τα κονδύλια λόγω αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων ορισμένων χωρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει στην Αθήνα με περισσότερους πόρους απ όσους έπρεπε να πάρει η χώρα μετά την περικοπή του κοινοτικού προϋπολογισμού και μπορεί να ισχυριστεί ότι θα δοθεί προοπτική ελπίδας και ανάπτυξης.
«Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια να έλθουν κονδύλια και επενδύσεις προκειμένου η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης», είπε κορυφαίος υπουργός που συνόδευε τον πρωθυπουργό.
Ως εξαιρετικά σημαντικό αξιολογούν ότι οι προκαταβολές για επενδύσεις θα είναι αυξημένες, πως χαλαρώνει η υποχρέωση απορρόφησης από το ν+2 και ταυτόχρονα η συγχρηματοδότηση αυξάνεται κατά 10% για ολόκληρη τη χώρα ενώ σε Αττική και Δυτική Μακεδονία είναι στο 80% και μπορεί να φθάσει στο 90%. Αν και προβλέφθηκαν κονδύλια για την ανεργία των νέων, το μερίδιο για την Ελλάδα είναι σχετικά μικρό, περί τα 150 εκ ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι μισοί έλληνες νέοι είναι άνεργοι.
Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις σύντομα θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, και να αυξάνεται η απασχόληση. Σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων και το άνοιγμα των γραμμών της χρηματοδότησης στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα φανούν τα σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Και τούτο μπορεί να σημάνει πολιτικές εξελίξεις για το 2014, εφόσον η χώρα έχει καταφέρει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και δεν υποχρεώνεται να πάρει νέα μέτρα, αλλά αντιθέτως να διορθώνει έστω και ισχνά αδικίες.