Λόγο για νέο περιβάλλον και νέες δυνατότητες στο χώρο του φαρμάκου, «όπου το τοπίο αλλάζει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι χαμηλοί κλειστοί προϋπολογισμοί», έκανε ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως η συνεχιζόμενη υπέρβαση της δαπάνης, με συνέπεια τις αυξανόμενες επιστροφές (clawback και rebate), επιβαρύνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα της εγχώριας, η οποία όπως είπε αποτελεί προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αναφερόμενος στο νέο «μείγμα» φαρμακευτικής πολιτικής, είπε πως δημιουργούνται συνθήκες για ένα πιο προβλέψιμο, σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον για το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Γίνεται μια ανατιμολόγηση τον χρόνο, υπάρχει όριο στη μείωση των τιμών, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στους χρόνιους ασθενείς για την αγορά γενοσήμων, άλλαξε η βάση τιμών αναφοράς, αντιμετωπίστηκαν στρεβλώσεις της μνημονιακής περιόδου, και γίνεται δικαιότερη κατανομή του claw back με το συνυπολογισμό της «ανάπτυξης» (growth) 75%-25%».
«Έχουμε σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό. Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων και συμπλήρωσε : «Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν. Παράλληλα απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο.
Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα 3ετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης».