«Στρατηγική επανεκλογής εφαρμόζει το τελευταίο 6μηνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας τη χώρα του έξω από ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα στήριξης και επιλύοντας μία διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική πΓΔΜ. Μέχρι στιγμής, η πολιτική αυτή δεν αποδίδει καρπούς», όπως γράφει το πρακτορείο Reuters σε σημερινό τηλεγράφημά του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Με τις εκλογές οκτώ μήνες μακριά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πίσω στις δημοσκοπήσεις» συνεχίζει, «κι αυτό παρά την υλοποίηση δύο σημαντικών προγραμμάτων από το περασμένο καλοκαίρι, ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από χρόνια ύφεσης και την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν τη χώρα».
Ο Τσίπρας, όπως αναφέρει το Reuters, εξελέγη το 2015 με τη δέσμευση να απορρίψει τη λιτότητα που προέβλεπε το πρόγραμμα στήριξης και αργότερα υπέκυψε στα αιτήματα των δανειστών και επανεφηύρε τον εαυτό του ως κομφορμιστής. Τώρα, έπειτα από χρόνια λιτότητας, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. «Η κρίση δεν τελείωσε, αυτό είναι ένα ψέμα, δεν είμαστε χαζοί» λέει στο πρακτορείο ένας 30χρονος Αθηναίος.
Πηγές στο περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε πως η στρατηγική του φτάνει τώρα στο σημείο όπου η κυβέρνησή του μπορεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να επανορθώσει για τις δυσκολίες του προγράμματος στήριξης, ένα σχέδιο που κατά τον ίδιο έχει στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη».
Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να αποφύγει περαιτέρω περικοπές συντάξεων, να μειώσει φόρους και να περιορίσει ασφαλιστικές εισφορές. Προχώρησε για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζει το Reuters. Κι έχει κι άλλα σχέδια, όπως την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που υποδέχθηκαν μεγάλες ροές προσφύγων, τη διευκόλυνση της αποπληρωμής τραπεζικών δανείων, την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και άλλες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πίσω. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την ψαλίδα πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Αναλυτές λένε πως μπορεί να προκηρύξει εκλογές πρόωρα, αν η ψαλίδα συνεχίσει να μεγαλώνει, αν και ο ίδιος το έχει επανειλημμένα αποκλείσει.
«Θέλουμε να δείξουμε πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» λέει στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος. «Στόχος είναι να μικρύνουμε την ψαλίδα στις Ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές αργότερα».
«Το ερώτημα» συνεχίζει το Reuters «είναι εάν ο Τσίπρας κατάφερε να χτίσει αρκετό χώρο καλής θέλησης με τους εταίρους του για να μπορέσει να λάβει περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας και να κερδίσει ψηφοφόρους. Παρά το τέλος των μνημονίων, η Αθήνα έχει συμφωνήσει να πετύχει συγκεκριμένα πλεονάσματα, στόχος συνδεδεμένος με πιθανή ελάφρυνση του χρέους».
Το υπουργικό του συμβούλιο χειροκρότησε τον Τσίπρα όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η αντίδραση στη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν πιο κρύα, λίγες μέρες μετά. «Η ατμόσφαιρα… δεν ήταν πολύ θετική» σχολίασε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.
«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε για την πΓΔΜ, αλλά εδώ δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να εμπορευτείς ένα πράγμα για κάτι άλλο».
Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης έλεγε πως έκθεση του Φεβρουαρίου για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα «δεν έδειχνε και τόσο καλή».
Μία αρνητική έκθεση από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές, αποσταθεροποιώντας ακόμα έναν πυλώνα της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις αγορές.
«Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που η Ελλάδα πρέπει αν διασφαλίσει πως δεν θα περάσει» σχολιάζει ο Diego Iscaro από την IHS Markit Economics. «Οι αγορές καταλαβαίνουν πως είναι προεκλογική περίοδος αλλά η Αθήνα χρειάζεται να χτίσει τη μετά-μνημονιακή μεταρρυθμιστική φήμη της».