Σε αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι πολύμηνες θυσίες του ελληνικού λαού για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη συμμόρφωση προς τις επιταγές της Ε.E.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η δραματική υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πλέον με εισπρακτικά μέτρα.
Γι’ αυτό και χθες βράδυ, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, προανήγγειλε μέχρι τον Δεκέμβριο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελεύθερωση της αγοράς ενέργειας, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την εξειδίκευση των αποκρατικοποιήσων.
Όμως, η διαφαινόμενη στροφή στην οικονομική πολιτική με έμφαση την ανάπτυξη και τις επενδύσεις κινδυνεύει να «ακυρωθεί» από τις δυσλειτουργίες, τις ασάφειες και τις έριδες που ταλανίζουν τη νέα κυβέρνηση λίγες μόλις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό.
Μείωση φόρου για επιχειρήσεις
Πρωτοβουλία τόνωσης της οικονομίας αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Σχεδιάζει μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, προς ενίσχυση της ανάπτυξης, αφού το στοίχημα των εσόδων χάνεται, όπως προειδοποιούν τρόικα και ΔΝΤ.
Την ενεργοποίηση του σχεδίου Β΄ προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού θα ζητήσει η τρόικα, οι εμπειρογνώμονες της οποίας θα βρίσκονται και πάλι από αύριο στην Αθήνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων, προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να αποτρέψει τη φυγή μεγάλων ελληνικών εταιρειών και πολυεθνικών από τη χώρα. Επίσης, εντός του μηνός, το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά ένα συγκεκριμένο στόχο χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που πήραν από το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που χρηματοδότησε το κράτος. Κι όλα αυτά υπό τη σκιά της προχθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ, όπου αποφασίστηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την Ελλάδα, παράλληλα, όμως, ασκήθηκε κριτική στη χώρα μας για τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών εν γένει, τη μη πάταξης της φοροδιαφυγής και τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα.
Η κυβέρνηση, καλείται να κλείσει τις παραπάνω πληγές, γνωρίζοντας όμως ότι η κοινωνική ανοχή βρίσκεται στα όριά της. Και μπορεί περιστατικά, όπως το χθεσινό, με το πέταγμα του παπουτσιού στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, να είναι μεμονωμένα, όμως κοινή είναι η αίσθηση ότι οι ανοχές στη λήψη νέων μέτρων είναι πολύ περιορισμένες.
Όλα δείχνουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο καθιστά πλέον επιβεβλημένη την ενεργοποίηση του σχεδίου Β΄. Η εκτίμηση είναι ότι έως το τέλος του έτους ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι της τάξης του 4% αντί του 15,6% που προβλεπόταν στο Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθούν συνολικά στο έτος κατά 12% περίπου αντί του 5,6% που προβλεπόταν. Με βάση την πορεία υλοποίησης των δαπανών έως το οκτάμηνο και αυτή που προβλέπεται για τη συνέχεια (η τρόικα έχει θέσει μηνιαίους στόχους για την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών) εκτιμάται ότι θα χρειασθεί να περικοπούν άλλα 2 – 2,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, εκτός από τα έσοδα και τις δαπάνες εξακολουθούν να υφίστανται κι άλλες πηγές ανησυχίας, οι οποίες αποτυπώνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ομιλία Παπανδρέου
Το «δραματικό» δίλημμα «ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε», προέταξε χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματός του, την οποία χαρακτήρισε «πατριωτική και όχι κομματική».
Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της χθεσινοβραδινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να απαριθμήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ήδη υλοποιήσει, αλλά και να δεσμευθεί για όσες επίκεινται μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναμενόταν να προαναγγείλει μέχρι τον Δεκέμβριο (όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο) το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, την απελεύθερωση της αγοράς ενέργειας, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και την εξειδίκευση των αποκρατικοποιήσων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Τέλος, χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά την πολιτική του ως «επανάσταση του αυτονόητου» ο κ. Παπανδρέου αναμενόταν να εξειδικεύσει τους έξι επόμενους στόχους του, οι οποίοι (στο προαναγγελτικό δελτίο για τους δημοσιογράφους) «περιγράφηκαν» ως «η αλλαγή του κράτους», «η προστασία των ευάλωτων πολιτών», «η προσέλκυση επενδύσεων», «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», «η πράσινη ανάπτυξη» και «οι ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση».