Με την ανάγκη «απελευθέρωσης δυνάμεων, ικανών να αναστρέψουν την ύφεση», συνέδεσε ο εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής τις αποκρατικοποιήσεις και τις λοιπές διαρθρωτικές αλλαγές, διανθίζοντας την ομιλία του με σφοδρές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τζαμτζής τόνισε πως η αποφυγή σύγκρουσης με τις συντεχνίες οδήγησε σε διαφθορά και στη δημιουργία μιας «νομενκλατούρας» στον δημόσιο τομέα, «που προσπαθεί να διαφεντέψει το τσιφλίκι της και τη βόλεψή της».

«Αυτή η νομενκλατούρα ανήκει πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίζεται για να μην θιγούν τα προνόμια κάποιων από τα στελέχη του» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ. «Έχουμε απέναντί μας τον λαϊκισμό της Αριστεράς, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αλλά όταν τολμούμε να σπάσουμε στεγανά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αποδεικνύουμε πως εμείς έχουμε την κοινωνική ευαισθησία», ανέφερε.

«Με το νομοσχέδιο, επιχειρείται η αναδρομική νομιμοποίηση της διοίκησης του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που λειτουργεί ως ατζέντης των δανειστών», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις η κ. Βαλαβάνη είπε χαρακτηριστικά πως «η τιμή πώλησης της ΕΥΔΑΠ, σήμερα, είναι μικρότερη και από το κόστος οικοδόμησης της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων που λειτουργεί στην πρωτεύουσα» και πως «είναι τραγικό να ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι κρατικά», αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Αναφορικά με τις διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας γης, η βουλευτής καυτηρίασε τον «θηριώδη συντελεστή δόμησης», που προβλέπεται στο ελληνικό παραθεριστικό χωριό και διαπίστωσε πως «τα συμφέροντα του επενδυτή κατισχύουν έναντι οιουδήποτε άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου σχεδιασμού».

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόβλεψη εξέτασης της κάθε αποκρατικοποίησης, ξεχωριστά, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, επανέλαβε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, προτείνοντας παράλληλα και τροποποιήσεις των διατάξεων για αξιοποίηση της δημόσιας γης, προκειμένου να αποφευχθεί «η περιπέτεια της τελικής κρίσης του νομοσχεδίου από τα δικαστήρια».

Ο κ. Κουκουλόπουλος παρατήρησε, επίσης, πως «όσοι επιθυμούν να μιλούν στο όνομα της Ευρώπης, αλλά υπαινίσσονται μιαν Ευρώπη a la cart, θα πρέπει να μιλήσουν καθαρά σε σχέση με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Και όσοι θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη να μας πουν με ποιους θα την διαπραγματευτούν. Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, από λαούς δεν εκλέγονται;» αναρωτήθηκε.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη εκτίμησε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ξεχωριστή συζήτηση της κάθε αποκρατικοποίησης, βοηθά μεν, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε παραχώρηση «λευκής επιταγής» στην κυβέρνηση σε σχέση με το νομοσχέδιο.

«Η διασφάλιση της κρατικής κυριότητας στα δίκτυα, η σύνδεση των αποκρατικοποιήσεων με την ανάπτυξη, ο στρατηγικός έλεγχος του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται εδώ», σημείωσε. Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει την επίμαχη διάταξη, ενώ ισχυρές ενστάσεις διατύπωσε και για τις διατάξεις που αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας γης και, ιδίως, τα παραθεριστικά χωριά.